Nit de nervis a Sabin Etxea, la seu del PNB, des d'on la direcció del partit ha seguit els resultats de les eleccions al Parlament basc. El relleu del candidat no ha aconseguit frenar l'embranzida d'EH Bildu: tot i guanyar els comicis per poc més de 28.500 vots, el PNB ha empatat a 27 escons amb els abertzales després de perdre 4 diputats. En qualsevol cas, el candidat nacionalista, Imanol Pradales, que avui celebrava el seu 49è aniversari, podrà reeditar sense problemes l'acord de govern amb el PSE, amb qui suma la majoria absoluta, atès que els socialistes, amb 12 escons, han aconseguit dos diputats més que fa quatre anys. Govern a banda, el Parlament sortit d'aquestes eleccions presenta un perfil més nacionalista, amb 54 dels 75 diputats, enquadras a PNB i EH Bildu. En el recompte final, el PP ha crescut un escó, fins a aconseguir-ne 7; Sumar només ha obtingut un diputat i Podemos cap, tot i que la formació morada tenia 6 representants a l'anterior Parlament. Pel que fa a Vox, es manté amb un diputat

 

 

 

"Hem guanyat les eleccions", ha proclamat Pradales quan ha comparegut davant la premsa a dos quarts d'onze, un cop s'ha tancat un recompte d'infart, que en alguns moments fins i tot havia situat Bildu per davant del PNB en nombre d'escons. El candidat ha anunciat que mirarà de conformar un govern integrat per "persones de solvència contrastada" i ha garantit que defensarà els interessos de tota la societat basca. "Ho donaré tot per Euskadi, tots i cadascun dels dies", ha assegurat.

 

Missatge clar

Minuts abans, havia estat el president del partit, Andoni Ortuzar, qui havia proclamat la victòria del PNB i havia admès que el suport que han rebut aquest vespre té un "missatge clar" que el PNB sabrà interpretar. "No defraudarem aquesta confiança i ens hi deixarem la pell", ha assegurat. Ortuzar ha admès que els bascos han votat per un govern plural i ha tret pit malgrat la pèrdua de diputats, assegurant que és en els moments de dificultats quan els partits demostren la seva força.

Això no obstant, davant dels militants, Ortuzar ha aconsellat els penebistes que "no se'ls pot pujar al cap la victòria". I és que la celebració de Sabin Etxea no ha estat fàcil després d'una nit que s'ha fet molt llarga. A les nou del vespre, l'encara lehendakari Iñigo Urkullu ha entrat a la seu del partit pel parking per evitar les càmeres que esperaven a l'entrada. A aquella hora, encara no s'havien fet públiques dades del recompte, però les enquestes deixaven clar l'empat entre PNB i Bildu. Tan bon punt han començat a saber-se resultats, les imatges d'eufòria que arribaven des de la seu abertzale contrastaven amb la fredor a Sabin Etxea, on tot just ha comparegut davant la premsa Itxaxo Atutxa, la presidenta del partit a Biscaia, a les nou del vespre, mostrant la satisfacció per la victòria en vots i per la participació.

 

Govern amb el PSE

Hi havia pocs dubtes sobre la possibilitat de la reedició del govern entre PNB i PSE, atès que la llei basca fixa que el lehendakari s'escull en primera volta per majoria absoluta, però en segona volta guanya el candidat amb més vots a favor i no hi ha possibilitat de votar en contra. Això no obstant, els resultats d'aquest vespre representen un toc d'atenció molt seriós al PNB, que constata com Bildu, que també ha comparegut amb un candidat nou, Pello Otxandiano, ha aconseguit construir una alternativa que desafia la seva històrica hegemonia política a Euskadi.

Els 75 escons del Parlament basc es distribueixen en 25 diputats per a cada província, tot i les grans diferència que separen els tres territoris en població. El PNB ha aguantat a Biscaia, on tot i perdre un escó en manté 11 i una diferència d'11 punts amb Bildu, que ha obtingut 8 diputats. No obstant, els abertzales han aconseguit el sorpasso a Guipúscoa i Àlaba. El resultat ha estat tan ajustat que fins a les deu de la nit els militants no han començat a comparèixer a la seu jetzale per intentar trencar la fredor de la nit electoral amb crits d'ari, ari, ari, Pradales lehendakari.

Els socialistes, que han concorregut amb Eneko Andueza com a candidat, han aconseguit 12 diputats, dos més que fa quatre anys. El PSE s'ha beneficiat de la caiguda de l'espai de Podemos, que dels sis diputats que tenia, s'ha quedat aquesta nit amb un sol representant, que ha quedat en mans de Sumar.

La quarta posició ha estat per al PP, que ha crescut un diputat, tot i que el seu paper continuarà sent irrellevant pel que fa la governabilitat, i Vox ha aconseguit mantenir un representant per la província d'Àlaba.