JxCat, ERC i la CUP obren la porta a la investidura de Carles Puigdemont. Els tres grups independentistes han presentat aquest dilluns una proposta de resolució al Parlament per tal de reafirmar els drets polítics del president Puigemont i dels diputats de JxCat Jordi Sànchez i Jordi Turull, i la possibilitat de que siguin investits president.

Els grups independentistes volen celebrar un ple urgent aquesta mateixa setmana per "garantir" el dret dels tres diputats a ser investits, i on també demanaran la llibertat immediata de tots els diputats i ex diputats empresonats.

En aquest sentit, la proposta de resolució dels tres grups demana al Parlament que es comprometi a adoptar les "mesures necessàries per garantir" que Puigdemont, Sànchez i Turull "puguin exercir els seus drets polítics en compliment de l'article 25 del Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics, incloent el dret a sotmetre a debat i votació plenària la seva candidatura per ser investit president de la Generalitat". 

Els partits independentistes recorden en dos escrits, que s'ha entrat al registre del Parlament aquest matí, que la resolució del Comitè de Drets Humans de l'ONU garanteix els drets polítics de Jordi Sànchez i considera que les mesures cautelars adoptades en el seu cas haurien de ser aplicades també pels altres diputats.

Ja aquest matí la portaveu de Junts per Catalunya (JxCAT), Elsa Artadi, ha explicat, en una entrevista a Tv3, que el seu grup parlamentari està buscant la fórmula perquè Carles Puigdemont sigui un president "de veritat" i no "simbòlic". A més, la CUP va oferir aquest diumenge la possibilitat d'entrar a la Mesa si era per investir Puigdemont.

En la resolució també demanen "la posada en llibertat immediata dels diputats i ex diputats d'aquesta cambra que estan privats de llibertat".

Aquestes dues propostes podrien ser debatudes i votades en un ple d'urgència aquesta mateixa setmana. Així ho acabarà de decidir la Mesa i la Junta de Portaveus que se celebrarà aquesta tarda a la cambra. La sessió serà molt provablement aquest dimecres. 

En aquest ple urgent també hi hauria una intervenció del Síndic de Greuges, Rafel Ribó, per parlar dels drets humans i on es presentaria algun dels informes del Síndic sobre el cas català.