El vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ho té molt clar: "La millor resposta a la sentència del judici al procés serà la conjunta". Amb aquesta contundència s'ha expressat quan, en una entrevista a Els Matins de TV3, ha estat preguntat per la reacció del govern català i les institucions a la sentència.

"La resposta haurà de ser massiva i transversal, no només del Govern", ha dit el vicepresident fent referència a la resta de les institucions i la "comunitat internacional". Pere Aragonès s'ha mostrat convençut que la comunitat política internacional reaccionarà a la sentència si condemna els polítics independentistes.

"Ahir vam veure el primer acte de campanya de Sánchez"

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, va presentar aquest dimarts la seva proposta per convèncer Unidas Podemos i poder ser investit, una compareixença que Pere Aragonès ha qualificat d'"acte de campanya". "Ahir vam veure el primer acte de campanya electoral de Sánchez. Si vols arribar a un acord no fas un míting", ha considerat el vicepresident català després d'escoltar les més de 300 propostes que va fer el dirigent del PSOE.

De la mateixa manera, el conseller d'Economia ha assegurat que no veu en el PSOE una intenció negociadora. Ara bé, Aragonès no ha volgut explicar quina seria la posició del seu partit en cas que hi hagués un altre debat per investir Pedro Sánchez: "Abans de decidir la nostra posició, el primer que hem de saber és si hi ha candidat a la investidura".

Sobre la Diada del pròxim 11 de setembre, Aragonès ha demanat que serveixi per "reivindicar les llibertats nacionals i socials de Catalunya" i, al mateix temps, ha lamentat que partits com el PP, Ciutadans i el PSC no vulguin participar en els actes institucionals que es celebraran durant la jornada.

"Tallar la llum a famílies vulnerables és il·legal"

El conseller ha aprofitat l'entrevista per alertar Endesa que l'"amenaça" de tallar la llum a les famílies vulnerables amb deutes és "il·legal", i l'ha instat a signar el conveni amb la Generalitat per abordar aquesta qüestió.

Aragonès ha recordat a la companyia subministradora que "ha de complir la llei" i que si no ho fa hi haurà sancions, com ja n'hi han hagut. Ha reconegut que hi ha un deute acumulat i que s'ha de solucionar, però ha insistit que la millor manera és signar el conveni entre l'administració catalana i l'empresa. "El que han de fer és seure a la taula i signar el conveni previst a la normativa catalana", ha declarat.

Porta oberta a modificacions de l'IRPF

El vicepresident ha obert la porta a modificacions de l'IRPF no només per a les rendes altes, com ja preveia el projecte del 2019, sinó també per a les baixes als comptes del 2020. Aragonès ha dit que "hi ha una mica de marge", en el sentit d'"augmentar la progressivitat" però no només tocant les rendes altes sinó "fins i tot introduint mesures perquè les rendes més baixes puguin tenir alguna millora". L'objectiu és tenir una fiscalitat "justa i progressiva".

D'altra banda, ha insistit que l'Estat ha de transferir a les comunitats els diners recaptats perquè "és la seva obligació", i ha reclamat que no posi "excuses tècniques".