El grup PSC-Units no participarà per primera vegada a l'acte institucional de la Diada que organitza conjuntament el Parlament i el Govern. La portaveu del grup, Eva Granados, ha explicat a través de Twitter que no participaran a actes de la Diada que no siguin de "caire institucional" i ha afegit que el que s'ha presentat és de "reivindicació independentista" i que els “exclou”. El membre del PSC i secretari segon del Parlament, David Pérez, ha traslladat aquesta queixa a la Mesa que s'ha reunit aquest dimarts per primera vegada després de les vacances d'estiu. Cs i PPC s'han sumat a les queixes i han afegit que no se'ls va comunicar el contingut dels actes fins ahir, el mateix dia que es van presentar als mitjans de comunicació.

Fonts socialistes esperen poder tornar a l'acte institucional de la Diada l'any que ve i lamenten que s'hagi plantejat un acte sense poder-se debatre a la Mesa i que no inclou el conjunt dels ciutadans. El PSC deixa clar que els seus representants sí que seran presents a les ofrenes florals tant de Sant Boi com de Barcelona, així com en l'atorgament de la medalla d'honor del Parlament a Open Arms i Carola Rackete.

Aquest any, Govern i Parlament dediquen l'acte institucional de la Diada als "presos polítics i exiliats" i a les migracions. L'espectacle amb el lema 'Tornarem' farà referència al moment "excepcional" del país, segons va explicar aquest dilluns el vicepresident del Parlament, Josep Costa, que va presentar els actes juntament amb la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó.

Per la seva banda, Cs considera que els actes institucionals "deixen fora la meitat dels catalans" i, per la seva banda, el PPC s'ha sumat a les queixes tot i considerar que "no es cap sorpresa que el Parlament hagi segrestat la Diada pels seus interessos".