La proposta de govern de Pedro Sánchez, que té la intenció de convèncer Podemos perquè faciliti la seva investidura amb un "programa comú progressista", posa sobre la taula una sèrie de mesures amb les quals creu que pot haver-hi acord amb els d'Iglesias. El programa aprofundeix especialment en matèria d'ocupació, responsabilitat en càrrecs públics, polítiques socials, garanties pel compliments d'acords, fiscalitat i agenda feminista.

Els socialistes asseguren que el programa presentat aquest dimarts és fruit de les múltiples reunions que han dut a terme amb entitats i la societat civil durant el juliol i que representa una evolució de l'acord de Pressupostos Generals de l'Estat que el PSOE i Podemos van impulsar la legislatura passada. 

El programa es divideix en set eixos: ocupació i pensions; feminisme i lluita contra la desigualtat; transició ecològica; ciència i innovació; projecció internacional i política territorial. Sánchez ha destacat els dos primers, que agrupen la majoria de polítiques socials del govern.

Els socialistes han deixat clar que ara no es donen les condicions amb Unidas Podemos per formar un govern de coalició, però sí per ser aliats legals i estables. En aquest sentit, Sánchez ha assegurat que no hi ha condicions per ser socis de govern i que cal explorar àmbits de col·laboració amb el partit d’Iglesias. “Si el problema és la desconfiança, cal construir confiança. Si per Unidas Podemos són necessàries garanties, construïm-les”, ha dit.  

En aquest sentit, Sánchez ha ofert a Podemos constituir una "triple" garantia de compliment de l'acord: a través d'una oficina en el Ministeri d'Hisenda, amb comissions de seguiment al Congrés i al Senat i a través d'un altre organisme que impliqui la societat civil en la fiscalització del compliment dels compromisos que assumeixin conjuntament.

“Estem a punt perquè la nostra proposta es tradueixi en un programa de govern progressista ambiciós", ha dit Sánchez.

Càrrecs públics fora del Consell de Ministres

El president del govern espanyol en funcions ha ofert a Podemos que participin en la "governança" del país liderant institucions públiques i òrgans d'Estat fora del Consell de Ministres, que afecten àmbits com el fiscal, l'energètic, el social o el jurídic.

Sánchez s'ha mostrat convençut que un govern de coalició com el que exigeix el líder d'Unidas Podemos, Pablo Iglesias, suposaria en realitat constituir "dos governs en un", un executiu "compartimentat" en un "moment crític" per al país, que el que li cal és un gabinet estable.

Reforma laboral

Pel que fa l'ocupació, Sánchez proposa una reforma laboral amb "modificacions dels aspectes més controvertits de la reforma laboral del 2012". Per una banda, proposa crear un nou Estatut de Treballadors, i per l'altra, modificar aspectes de reforma ja existent com l'ampliació temporal dels convenis col·lectius en períodes de negociació o reduir les diferències de condicions entre treballadors indefinits i temporals.

Suport a la investidura

Sánchez ha anunciat durant l'acte que, fruit de la "total disposició a l'acord del PSOE", els equips negociadors socialistes es reuniran dijous, 5 de setembre, amb representants d'Unidas Podemos per treballar per un govern progressista amb el Programa Comú Progressista. El dirigent polític ha destacat que "Espanya mereix avançar i no estar bloquejada". Ha afegit pressió a la formació lila i els ha dit que no s'han d'"enemistar" per no ser socis de govern al mateix moment que els ha avisat que no hi ha cap "raó objectiva" perquè el 10 de novembre hi hagi unes noves eleccions espanyoles. 

El president espanyol en funcions ha instat Unidas Podemos a "construir" plegats garanties i confiances i els ha recordat que la confiança ha de ser mútua, cosa que al seu entendre garantirà els mecanismes de control del possible acord que ha anunciat. Una vegada més Sánchez ha demanat el suport parlamentari d'Unidas Podemos "des de la investidura fins a la totalitat de l'acció del govern". 

'No' explícit al referèndum

Els socialistes dediquen només un únic punt a Catalunya –el 350è– dels 370 que consten en el document que ha presentat avui Pedro Sánchez per aconseguir de Podemos un acord que permeti la investidura, però sense incloure la presència de membres de la formació d'Iglesias a l'executiu.

Les propostes catalanes de Sánchez se centren en el rebuig d'un referèndum i la possibilitat d'aprovar un nou sistema de finançament autonòmic. En el seu programa de propostes ha deixat clar que un referèndum d'autodeterminació no hi té cabuda, ja que "el TC l'ha considerat contrari a la Constitució i, des d'una prespectiva política, provoca una esquerda en la societat". En el document que els socialistes han presentat avui, s'hi ha suprimit l'esment a l'article 155 i el rebuig a l'aplicació de manera permanent a Catalunya. 

Aquest 'no' exprés al referèndum no apareixia com a tal al programa amb el qual el PSOE es va presentar a les eleccions, tot i que sí que deixaven clar aleshores que "ni des del dret d'autodeterminació ni des d'un estat d'excepció territorial amb caràcter permanent a través de l'article 155, pot construir-se en el futur". 

Sobre el que anomena "Estat Autonòmic", Sánchez ha promès el desenvolupament de les "regles i principis que han de regir el sistema de finançament de les comunitats autònomes" que donaria lloc a l'aprovació d'"un nou sistema de finançament de les comunitats autònomes". 

Els socialistes defensen un "model d'Estat integrador", en el qual la diversitat, la igualtat i la solidaritat siguin valors compatibles, i que les autonomies tinguin un "finançament adequat" en el qual tant l'Estat com les comunitats autònomes "actuïn amb lleialtat".