El 50% dels catalans rebutja que Catalunya esdevingui un estat independent, mentre que el 42% hi està a favor i el 8% no sap o no contesta, segons la darrera enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat. Així ho mostra la tercera onada del Baròmetre d'Opinió Política del 2022 que ha presentat aquest dimecres el director del CEO, Jordi Muñoz, la primera enquesta que es publica des que Junts va sortir del Govern, ja que es va elaborar entre el 27 de setembre i el 21 d'octubre (va començar en el moment de crisi dels exsocis de l'executiu i va finalitzar dues setmanes abans de la ruptura) amb una mostra de 2.000 persones. Aquests resultats mostren que la tendència de les enquestes dels últims mesos es consolida, ja que no hi ha grans canvis: al juliol es va publicar un altre baròmetre del CEO que establia que el 'no' a la independència arribava al 52% i el 'sí' al 41%.

Quan es formula la pregunta amb quatre opcions, la independència obté un 34% de suport i el federalisme, un 20%. La comunitat autònoma, un 29%, i el regionalisme es queda en un 8%. La sèrie mostra una relativa estabilitat des de l’estiu de 2019, amb un lleuger descens de les opcions federalistes. Si ens fixem en el darrer baròmetre del CEO, s'observa que en aquest cas també hi ha una certa estabilitat: la independència obtenia també un 34% de suport i el federalisme, un 22%, la comunitat autònoma un 30%, i el regionalisme es quedava en un 8%. 

Actituds davant la independència en funció del partit

Si ens fixem en els partits independentistes, hi ha molta varietat d'opinions respecte a com s'hauria d'assolir la independència. A Junts per Catalunya hi ha un empat a 43% entre aquells que consideren que la independència s'ha d'assolir de manera unilateral i els que opten per una via pactada per resoldre el conflicte. A ERC, per contra, només un 11% dels seus votants voldria una independència unilateral i el 73% es decantaria per la via pactada. A la CUP es produeix gairebé un empat entre el 41% partidari de la unilateralitat i el 44% que prefereix l'opció del pacte. En canvi, els de Vox, el PP, Ciutadans i el PSC sobresurten per posicionar-se a favor de la unitat d’Espanya, majoritàriament mitjançant la via del pacte. En el cas de Vox un 50% aposta per la unitat d’Espanya sense cap negociació.

I què passaria al Congrés?

Pel que fa a l'estimació d'escons en cas d'unes eleccions al Congrés, el PSC guanyaria els comicis a Catalunya amb 12-15, millorant els 12 actuals. I, en segona posició, se situaria ERC amb 10-13, que va guanyar les últimes eleccions espanyoles amb 13 escons. Junts es mantindria en tercer lloc amb 6-8 diputats (ara en té 8); el PP català n'obtindria entre 4 i 7 (davant dels 2 actuals); els comuns es quedarien amb 4-6 (ara en té 7); la CUP n'aconseguiria entre 1 i 3, ara en té 2. Vox es quedaria amb 2-3 i Cs en última posició amb 0-1.