Un nou ple del Parlament, una nova evidència de la soledat en què es troba el Govern monocolor d'Esquerra Republicana. Malgrat que fins ara l'executiu ha pogut caminar sense que la resta de grups parlamentaris hagi posat gaires entrebancs des del trencament de l'executiu fa poc més d'un mes, ERC no ha pogut evitar encara que, a la cambra catalana, la resta de partits entomin una contundent oposició. Aquest dijous també ha estat així, quan els republicans han hagut de fer front al que discutiblement ha estat l'obstacle més incòmode. I és que el Parlament ha constat "la pèrdua de confiança" envers el president de la Generalitat, Pere Aragonès, tot i els intents d'ERC per esquivar-ho.

No ha estat una moció de censura, que de moment cap partit de l'oposició s'ha atrevit a presentar, ni tampoc una qüestió de confiança, que només pot presentar el mateix Aragonès, malgrat alguns reclams al llarg de les darreres setmanes. Però ha estat el que més s'hi ha assemblat. De forma encoberta, la moció, presentada per Junts per Catalunya, ha servit per deixar sol el president i el seu partit, i aplegar en un sol front els 102 escons que té en contra. "El Parlament de Catalunya constata la pèrdua de confiança de la majoria parlamentària que va permetre la investidura del president de la Generalitat de Catalunya a l’inici de la legislatura", ha dit la breu iniciativa. ERC s'ha acabat abstenint, amb Cs i el PP. Tota la resta de partits hi han donat suport, excepte Vox, que no ha volgut participar en la votació.

Junts carrega amb contundència; ERC replica

La moció ha estat el principal al·licient d'aquesta jornada parlamentària, i també el debat que ha suscitat entre Junts i ERC. El portaveu de Junts, Josep Rius, ha carregat amb contundència contra els seus exsocis, titllant l'actual Govern de "feble" i acusant-lo d'haver-se quedat sol, perdent el suport de 41 diputats "en un temps rècord". Així, ha criticat que no hagi sabut complir ni els acords amb Junts ni la CUP, però tampoc amb el PSC i els comuns. Davant d'això, ha advertit ERC sobre què hauria de fer. "Els règims democràtics tenen mesures per acreditar la seva situació, però malgrat això el Govern i el president continuen parlant d'inestabilitat", ha dit, després que hagin rebutjat qualsevol qüestió de confiança. "Des de quan el control democràtic genera inestabilitat? Tot al contrari, només genera confiança entre els ciutadans", ha reivindicat, reconeixent, però, la poca probabilitat que Aragonès acabi oferint el seu càrrec a la cambra pel seu propi peu.

 

De fet, així ho ha advertit la portaveu d'ERC. Marta Vilalta ha respost pel grup dels republicans (Pere Aragonès ha evitat ser al plenari durant aquest debat) per lamentar que Junts no volgués assumir les seves propostes per modificar la moció. Així, ha celebrat la feina de l'executiu des de la sortida dels de Borràs i Turull, rebutjant qualsevol altra via que no sigui la continuïtat del Govern monocolor d'ERC. "Diuen que s'ha perdut la confiança, d'acord. I què fem? Eleccions? Una moció de censura alternativa?", ha interrogat. "Nosaltres no hi serem en aquestes propostes irresponsables". Vilalta ha reivindicat els republicans i ha volgut allargar la mà a Junts perquè els donin suport malgrat haver sortit del Govern, encara que sigui "mesura a mesura i llei a llei". "S'ha esquerdat la majoria d'investidura, és cert, però la volem recompondre". Ara bé, l'oferiment també ha anat seguit d'una crítica ferotge cap a Junts que ha culminat amb una acusació dura: "Amb aquesta moció constatem que els seus objectius de legislatura només són desgastar ERC".

El PSC, la CUP i els comuns tampoc han decepcionat, i s'han plantat contra l'executiu. Per la seva banda, la portaveu socialista, Alícia Romero, s'ha preguntat què vol fer ERC i el Govern. "Volen continuar en minoria, sense aprovar lleis i mocions, governant d'esquena al Parlament? Sense construir ni dialogar?", ha llançat, reivindicant també la necessitat de negociar i aprovar els pressupostos. La diputada cupaire Dolors Sabater ha aprofitat per reclamar als republicans que abandonin l'estratègia de diàleg amb l'Estat, reiterant la seva pèrdua de confiança perquè han abandonat els principis de l'acord de legislatura. I el portaveu dels comuns, David Cid, ha lamentat que l'executiu no hagi complert alguns dels punts més importants de l'acord de pressupostos d'aquest 2022. "I ara, què?", s'ha preguntat. "Què farà el Govern? Què proposen per a Catalunya?".