"Encara estem lluny. L'objectiu és arribar a obrir l'espai de negociació". Així ho ha exposat el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, en una entrevista a Ser Catalunya. "Estem proposant una negociació política", ha insistit. "Estem en un moment que tenim l'oportunitat de construir una negociació política de debò".

Preguntat per la figura del relator, Aragonès ha detallat que "no es pot entendre com a aïllat de la resta de temes que estem plantejant". "Fa anys que tenim aquest conflicte polític, que s'ha enquistat", i ha afegit que "entenem que ens pot anar bé algú que tingui prou distància". "El conflicte és molt greu. La setmana que ve es jutja el govern de Catalunya i la presidenta del Parlament", i ha definit el relator com "un tercer actor que no tingui interessos i que ajudi a fer avançar". El vicepresident ha subratllat que el conflicte que hi ha actualment a Catalunya "s'ha de resoldre amb política, no pas amb el Codi Penal. Tot el que serveixi per avançar serà benvingut".

Aragonès ha posat un èmfasi especial amb la necessitat de construir confiança: "No és una qüestió de confiança personal: estem parlant d'un clima de confiança política". "La confiança s'ha de construir", ha remarcat.

"Què podem guanyar amb l'aprovació dels pressupostos?"

Sobre els pressupostos el vicepresident ha exposat que estan "com fa una setmana". "N'estem parlant, però no hi ha concrecions", ha remarcat. "Els dos elements que posem sobre la taula per facilitar la tramitació dels pressupostos són els que hem dit sempre: negociació política i posar fi a la política repressiva".

"S'ha d'entendre que la posició independentista és legítima i ha de quedar molt clar que l'aposta de l'Estat és posar fi a la via repressiva", i s'ha preguntat: "'Què hi podem guanyar amb l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat?' Doncs, per exemple, podem trobar l'estabilitat necessària per afrontar una negociació amb el govern espanyol. Per això hem de posar les nostres condicions".