No seria un “notari”, com ha apuntat Miquel Iceta, sinó més aviat “algú que pugui prendre nota, convocar i coordinar” el diàleg. D’aquesta manera, la vicepresidenta espanyola Carmen Calvo ha rebaixat les expectatives de l’independentisme sobre la taula de diàleg bilateral entre partits. En declaracions des del Senat ha deixat clar que no seria un “mediador” com ha demanat el Govern des del principi. L'ha descrit com a "relator".

En aquest sentit, Carmen Calvo ha rebutjat la mediació perquè les parts “actuen dins la llei i la democràcia”. En tot cas, ha apuntat que “ha de ser una persona que entengui bé tot el que estem parlant en aquest país”. I, referint-se al PP i Ciutadans, ha desitjat que “tant de bo tots els partits estiguessin disposats a dialogar dins la llei” per resoldre el conflicte polític català.

“No fan falta mediadors ni per al govern espanyol ni per al Partit Socialista”, ha insistit la vicepresidenta espanyola, que ha parlat d’una taula de “diferents partits”. No obstant això, no ha aclarit quines formacions n’haurien de formar part.

Aquest dimarts, el Govern ha enviat a l'executiu de Pedro Sánchez les seves condicions per facilitar la tramitació dels pressupostos, segons ha explicat la consellera de Presidència, Elsa Artadi, que ha concretat que l'executiu reclama una taula de partits que compti amb un mediador, que ha descrit com una figura notarial o de testimoniatge, preferiblement de perfil internacional. L'executiu català ha fet arribar a la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, un primer llistat de noms per assumir aquesta funció.