El conflicte entre Catalunya i Espanya no s'ha acabat. Aquest és el missatge clar que ha volgut enviar el president Pere Aragonès des d'Irlanda, on es troba de visita institucional, després que la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, hagi enterrat en les últimes hores la taula de diàleg. Davant aquestes paraules de la també ministra, Aragonès ha reconegut que en el context actual existeix el risc de fer passos enrere en la taula de negociació, cosa que no consentirà: "Negar-se al diàleg i la negociació és una mostra de debilitat", ha reblat Aragonès a Rodríguez, que aquest matí ha insistit en la mateixa idea. Anant més enllà, el president de la Generalitat ha enraonat que el govern espanyol té por de reunir-se amb la part catalana, ja que "no es creu gaire la seva posició" davant Catalunya. Així i tot, Aragonès no ha concretat cap data límit per l'Executiu de Pedro Sánchez per tornar-se a seure a negociar. Aquesta trobada havia de tenir lloc a finals de 2022, però mai va succeir: l'últim cop que es va convocar va ser el juliol passat, fa vuit mesos. 

Tot i aquest intercanvi de retrets entre Aragonès i Isabel Rodríguez, que aquest matí ha assegurat que el conflicte polític no existeix, només "aspiracions polítiques" i una relació marcada per la normalitat entre Catalunya i Espanya, ahir el president es va reunir amb el ministre Félix Bolaños. En aquest sentit, fonts de Presidència han assegurat a l'ACN que aquesta trobada va ser de caràcter privats, per comentar temes d'interès dels dos governs sense un de concret. Amb tot, es va parlar de la situació processal de Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, exalts càrrecs de la Generalitat a qui la Fiscalia demana set i sis anys de presó, una petició que xoca amb la desjudicialització. 

El viatge d'Aragonès i Serret a Irlanda 

Aragonès ha fet aquestes declaracions sobre el futur de la taula de diàleg des de Dublín, on ha viatjat amb motiu d'una visita institucional, acompanyat  de la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, i del delegat del Govern al Regne Unit i Irlanda, Francesc Claret. Aquest matí el president s'ha reunit amb l'entitat en defensa de la llengua irlandesa Conradh na Gaeilge i també té prevista una trobada amb la líder del Sinn Féin, Mary Lou McDonald.

Aquesta és la segona jornada d'Aragonès a Irlanda, on el Govern té previst obrir una delegació.  Amb tot, però, abans es crearà un enviat a aquest país per reforçar les relacions, tal com ha confirmat Meritxell Serret. La consellera ha negat també que aquesta primera passa abans de la delegació sigui una concessió d'ERC al PSC per pactar els pressupostos, deixant clar que aquesta nova figura contribuirà a "la flexibilitat, l’agilitat i l’eficiència de l’acció exterior". Tot i això, ha admès que encara no hi ha un termini per obrir aquesta representació a Irlanda: "La vocació és que, a partir de les bones relacions i sinergies creades per l'enviat, en el futur s'obri aquí una delegació perquè creiem que té sentit després del Brexit", ha subratllat la consellera d'Acció Exterior.