Enmig de la tempesta per la negociació pressupostària, el PSC ha fet una interpel·lació al Govern sobre la política exterior per esclarir si la voluntat del Departament és obrir noves delegacions. Una de les condicions dels socialistes en les converses sobre els comptes és que no n'hi hagi de noves. Meritxell Serret, consellera d'Acció Exterior, ha especificat en la seva resposta que es posaran en funcionament les delegacions que ja estan decretades —hi ha set oficines que han estat creades, però que encara no funcionen a ple rendiment— i que "a partir d'aquí, discutirem i consensuarem si cal crear noves delegacions". Serret ha volgut afegir que cal tenir en compte, però, que "la societat ens demana tenir més presència en altres països i també és la nostra responsabilitat escoltar la societat".

En la seva intervenció, el diputat del PSC, David Pérez, ha reclamat al Govern que l'acció exterior es basi "en el consens polític" i ha instat la titular d'Acció Exterior a especificar "què pensa fer sobre el Consell de la República i si tindrà un paper important en la política d'exteriors del Govern", si obrirà noves delegacions i si destinarà més recursos al pla de cooperació i solidaritat. Pérez ha defensat que l'executiu aclareixi aquestes tres qüestions en un "moment delicat pels pressupostos, que tots els grups parlamentaris hem de saber què volen fer amb els diners". Els socialistes consideren que el "Consell de la República no és una eina útil per desenvolupar l'acció exterior del Govern" i aposten per congelar l'obertura d''ambaixades' perquè, tot i indicar que "juguen un paper fonamental i central en l'acció exterior", "en aquest moment la creació de noves oficines no hauria de ser una prioritat pressupostària".

Serret demana no utilitzar les delegacions com a "moneda de canvi" en la negociació pressupostària

Durant la seva resposta al diputat David Pérez, Meritxell Serret ha aprofitat l'avinentesa per demanar al PSC i a Junts per Catalunya que no utilitzin les oficines exteriors com a "moneda de canvi" en la negociació pressupostària. "Deixin d'utilitzar-les com una joguina que treuen en funció dels interessos electorals", ha etzibat. La responsable d'Acció Exterior ha insistit en la política de posar en marxa les delegacions ja decretades, una mesura sobre la qual els socialistes no hi veuen cap problema. Respecte al Consell de la República, Serret s'ha limitat a manifestar que no té "res a dir-hi" perquè "no forma part del pla de Govern". "No ho faig, com tampoc parlo d'altres entitats de la societat civil, no farem polèmica", ha afirmat.

La consellera d'Acció Exterior ha precisat que seguiran amb aquest discurs d'"impulsar una acció exterior que vagi en la línia de ser útil, de millorar la credibilitat i confiança en Catalunya i de reforçar i consolidar la xarxa de delegacions del Govern". El punt en què socialistes i republicans han mostrat més entesa és en matèria de cooperació i solidaritat, on Serret ha destacat la voluntat de "destinar-hi més recursos i consolidar el camí cap al 0,7% del PIB". El PSC aposta per destinar-hi més dotació en un moment "complex per a Europa i el món".