Pere Aragonès ha acusat el PP d'excusar-se en Catalunya per frenar la renovació del CGPJ, després que els populars hagin suspès les negociacions per la reforma de la sedició. "El PP sempre fa servir Catalunya com a excusa. Fa servir Catalunya com a excusa per no avançar en drets democràtics, per seguir imposant la repressió i per no arribar a acords per desbloquejar una situació que Europa ha dit que s'ha de desbloquejar", ha assegurat aquest dissabte el president de la Generalitat, en la inauguració de la fira de mobilitat elèctrica e-Mobility Experience en el Circuit de Barcelona-Catalunya a Montmeló (Vallès Oriental).

En aquesta línia, Aragonès ha reafirmat el compromís del Govern en el procés de negociació amb el govern espanyol per "avançar cap a la desjudicialització". "Que ells (el PP) ens facin servir com excusa és el seu problema, nosaltres estem compromesos amb un procés de negociació que avanci cap a la desjudicialització i cap al dret de Catalunya a decidir lliurement el seu futur", ha remarcat. Finalment, ha titllat d'anomalia que la cúpula del Consell General del Poder Judicial acumuli quatre anys sense renovar-se i ha sentenciat: "I ells (el PP), que tant defensen la Constitució, haurien de saber que la Constitució els obliga a pactar-la (la renovació)".

Pere Aragonès i els pressupostos

D'altra banda, el president ha tornat a insistir a pactar els pressupostos del 2023 amb Junts i els comuns. "En els darrers anys hem anat configurant unes majories per aprovar pressupostos que seria bo que es repetissin", ha afirmat. Però sembla difícil pactar els comptes amb Junts, fins al punt que el diputat Joan Canadell ha dit aquest dissabte en una entrevista amb ElNacional.cat que el seu partit hauria de donar suport a una possible moció de censura del PSC a Aragonès per fer eleccions. En tot cas, el cap del Govern ha anunciat una ronda amb els partits per acordar els pressupostos de l'any vinent.

Paral·lelament, els socialistes també han entrat al joc i Salvador Illa ha retret al president una "excessiva passivitat" en la negociació dels pressupostos. El líder del PSC ha lamentat que l'executiu català no tingui encara els comptes "preparats" i que posi com a excusa "la crisi de govern" per la sortida de Junts. Recordem que els comptes s'hauran d'aprovar amb el suport d'algun dels partits de l'oposició, ja que ERC només compta amb 33 diputats a la cambra. Els potencials socis a l'hora de pactar-los són Junts, la CUP, els comuns i el PSC... però a hores d'ara sembla molt difícil i té força la idea de prorrogar els pressupostos d'enguany.