El president de la Generalitat, Pere Aragonès, torna a insistir a pactar els pressupostos de 2023 amb Junts i els comuns. "En els darrers anys hem anat configurant unes majories per aprovar pressupostos que seria bo que es repetissin", ha afirmat aquest dissabte en declaracions als mitjans de comunicació en la inauguració de la primera edició de la fira de mobilitat elèctrica e-Mobility Experience.

Val a dir que els pressupostos del 2022 es van aprovar amb els vots d'ERC, Junts i l'abstenció dels comuns.  Ara, però, el govern d'Aragonès no té garantit el suport de Junts ni dels comuns. Per aconseguir l'aprovació dels comptes de l'any vinent, el Govern obrirà una ronda de converses la setmana vinent amb els grups parlamentaris per abordar els pressupostos del 2023. Sobre aquest punt, Aragonès ha explicat que la setmana vinent el departament d'Economia i de Presidència farà una "primera presentació del marc general dels pressupostos" i intentarà "veure quines són les disposicions de tothom" per negociar.

D'altra banda, Aragonès ha acusat el Partit Popular d'utilitzar Catalunya "com a excusa per no avançar en drets", en referència a la decisió del PP de trencar la negociació de renovació de la cúpula del Consell General del Poder Judicial amb el PSOE per la voluntat dels socialistes de rebaixar el delicte de sedició en el marc de la negociació amb el Govern sobre el Procés. "Que ells ens facin servir com a excusa és el seu problema, nosaltres estem compromesos amb un procés de negociació que avanci cap a la desjudicialització i cap al dret de Catalunya a decidit lliurement el seu futur", ha subratllat el president Aragonès.

 

Illa critica Aragonès per "excessiva passivitat" en la negociació dels comptes

El líder del PSC, Salvador Illa, ha recriminat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, una "excessiva passivitat" en la negociació dels pressupostos. En declaracions als mitjans, Illa ha lamentat que el Govern d'ERC no tingui "a punt" els nous comptes i posi com a excusa per no haver-los presentat ja "la crisi" per la sortida de Junts. Després de mantenir una reunió divendres amb Aragonès a Palau, Illa ha recalcat aquest dissabte que la seva formació manté la mà estesa per intentar pactar uns pressupostos pel 2023. Alhora, però, ha avisat que els socialistes seran "exigents" i demanaran "més ambició". "No barrejarem carpetes", ha comentat.

Amb tot, el govern monocolor d'Aragonès encetarà una ronda de converses la setmana vinent amb els grups parlamentaris per abordar els pressupostos del 2023.  De moment, però, Salvador Illa no ha detallat quines seran les seves reclamacions en la negociació i assegura que "vol escoltar".