El líder del PSC, Salvador Illa, ha retret a Pere Aragonès una "excessiva passivitat" en la negociació dels polèmics pressupostos de la Generalitat de Catalunya. Illa ha lamentat que l'executiu d'Aragonès no tingui els comptes "preparats" i posi com a excusa "la crisi de govern" per la sortida de Junts de l'executiu, ha afirmat el líder del PSC en unes declaracions als mitjans. Els pressupostos, formulats per l'exconseller d'Economia, Jaume Giró, s'hauran d'aprovar amb el suport d'algun dels partits de l'oposició al Parlament, ja que Esquerra Republicana només compta amb 33 diputats a la cambra i ja no té el suport de Junts.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, es va reunir el passat divendres amb Salvador Illa al Palau de la Generalitat i aquest dissabte el representant del PSC ha reiterat la mà estesa del PSC per intentar pactar uns pressupostos pel 2023, però ha avisat que els socialistes seran "exigents" i demanaran "més ambició". "No barrejarem carpetes", ha dit fent èmfasi en la possible reforma del delicte de sedició que reclamava Esquerra Republicana per aprovar els pressupostos de Sánchez. El Govern obrirà una ronda de converses la setmana que ve amb els grups parlamentaris per abordar els pressupostos del 2023. El PSC ja avança que reclamaran "més ambició" en la "transformació de l'economia". Amb tot, Illa no ha volgut detallar més quines seran les seves peticions en la negociació: "Vull escoltar", ha afirmat.

Illa ha criticat que l'executiu català encara no tingui els pressupostos a punt. "Les coses s'han de tenir a punt. Per què en un moment tan complex com el d'ara encara no s'ha presentat un projecte de pressupostos?" es preguntava Illa. De moment Esquerra ha confirmat que es reunirà amb tots els partits que estiguin disposats a negociar, com Junts, el PSC i els Comuns. Per altra banda, des del partit republicà han confirmat que la possible aprovació dels pressupostos de Sánchez no seria en cap cas "una moneda de canvi" per rebre el suport del PSC de cara als pressupostos catalans. 

Després de la trobada del passat divendres amb Salvador Illa, Aragonès ha completat oficialment la seva primera ronda de contactes per encarar els pressupostos després del trencament del Govern. La primera reunió va ser amb Dolors Sabater i Eulàlia Reguant, de la CUP, el diumenge 9 d'octubre, seguida d'una trobada amb la líder dels comuns, Jéssica Albiach, cinc dies després, i de la qual la diputada lila en va sortir sense gaires avenços. "Ha estat una trobada de cortesia, de la qual hem sortit una mica com hem entrat", van revelar fonts coneixedores de la reunió. I dimecres de la setmana passada va trobar-se amb Jordi Turull i Albert Batet, de Junts. Les tres reunions es van fer al Palau de la Generalitat, van durar al voltant d'una hora, i van ser de caràcter privat.