El nou bloqueig del PP al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha arribat fins a Brussel·les, on ha tornat a preocupar. "Espanya hauria de procedir amb caràcter prioritari a la renovació del Consell General del Poder Judicial", han informat els portaveus de la Comissió Europea (CE), segons ha avançat elDiario.es. Des de la CE han reiterat en diverses ocasions la seva postura: cal renovar el Poder Judicial urgentment, en aquesta ocasió des de la Comissió s'ha assenyalat que han deixat clar el que opinen "fins i tot en les recomanacions específiques per país de l'Informe sobre l'estat de dret de 2022". 

"Espanya hauria de procedir amb caràcter prioritari a la renovació del Consell General del Poder Judicial i iniciar, immediatament després de la renovació, un procés amb vista a adaptar el nomenament dels seus membres de carrera judicial tenint en compte els estàndards europeus", han sentenciat els portaveus de l'Executiu comunitari. 

Feijóo s'excusa en l'independentisme

El líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, ha justificat trencar el pacte que estava ultimant amb el PSOE per renovar el CGPJ, per la reforma que planegen els socialistes del Codi Penal, en concret del delicte de sedició.  "No m'oposo al diàleg sobre el nacionalisme, sinó a compartir els seus criteris sobre l'Estat o la justícia", ha justificat Feijóo, qui considera que la reforma que planteja el govern espanyol "beneficia els independentistes". El líder dels populars condiciona la renovació del Poder Judicial a la reforma del Codi Penal, un plantejament que des de la Moncloa es rebutja radicalment. El president espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat que no pretén renunciar al compromís que va contreure en el seu discurs d'investidura sobre la reforma del Codi Penal i ha recalcat que són dues qüestions que no tenen res a veure.

Sánchez ha deixat clar el seu rebuig pel gir que ha pres el PP sobre el pacte que tenien quasi enllestit, planejat per presentar-se en els pròxims dies. El president espanyol ha assegurat que "A Feijóo li han tremolat les cames, no és autònom". Diversos dirigents socialistes han sortit a acusar el líder dels populars de cedir a les pressions de les ales més reaccionàries del seu partit. El ministre espanyol de la Presidència, Félix Bolaños, ha seguit les passes de Sánchez i ha afirmat que Feijóo "no ha estat capaç d’imposar-se a la dreta que ha treballat perquè no es renovi el consell". 

En canvi, Jaume Asens, president del grup d'Unides Podem al Congrés dels Diputats, ha titllat de mafiós el comportament que està tenint el PP en aquesta matèria. A més, rebutja la justificació dels populars que afirmen que el motiu de la seva decisió són els independentistes. "No ens estranya. Ahir era Podemos, avui la sedició, demà pot ser qualsevol cosa", ha sentenciat.