“Res de nou sota el sol”. Amb aquesta cita prestada de l’Antic Testament, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha respost aquest dimecres la petició de Pere Aragonès de celebrar un referèndum a Catalunya. En ser preguntat pel discurs de Sant Esteve del president de la Generalitat, que ahir va subratllar que l’amnistia és “un pas necessari” per abordar “la següent fase de la negociació amb l’Estat” per tal que “Catalunya decideixi lliurement el seu futur”, Sánchez ha replicat que l’executiu espanyol ja coneix les propostes d’Aragonès i de l’independentisme i s’ha remès a tot el que ell mateix ha dit durant tot aquest temps. “Res de nou sota el sol”, ha resumit.

 

Sigui com sigui, durant la seva compareixença habitual per fer balanç de l’any, on també ha anunciat la pròrroga de bona part de les mesures anticrisi del govern espanyol, Pedro Sánchez ha reivindicat la necessitat d’obrir “una nova fase de diàleg”, en la línia del que ahir va expressar Pere Aragonès, i una etapa de “normalització de la situació política a Catalunya”, que passa tant per l’aprovació de la llei d’amnistia, com per arribar a “un punt de trobada” entre les “propostes maximalistes de l’independentisme”, que són celebrar un referèndum d’autodeterminació que “no comparteixen ni accepten” les formacions polítiques que conformen el govern espanyol de coalició, i els postulats de l’executiu.

De fet, al balanç de l’any passat, Pedro Sánchez també va tancar la porta a un referèndum a Catalunya després que Aragonès el reivindiqués al seu discurs de Sant Esteve. “Podran reclamar el que vulguin, però, per descomptat, no es produirà”, va reblar aleshores Sánchez, que també va insistir que “a cap constitució del món es reconeix el dret a la independència d’un territori determinat”.

Nou sistema de finançament autonòmic

Tornant al 2023, durant el seu discurs de Sant Esteve, el president Aragonès també va apostar perquè s’acordi un “finançament singular” amb l’Estat per “posar fi a un dèficit fiscal insuportable”. Sobre aquesta qüestió, Pedro Sánchez ha asseverat que és moment de “reformar i actualitzar” el sistema de finançament autonòmic i que, per aconseguir-ho, el govern espanyol parlarà amb Catalunya, però també amb “totes i cadascuna de les comunitats autònomes”.

Just el dijous passat, en una entrevista a ‘El Món a RAC1’, Pedro Sánchez va obrir la porta a un pacte fiscal com a alternativa “pragmàtica” a un referèndum d’autodeterminació. El president espanyol va demanar a l’independentisme que faci “un exercici de pragmatisme” per caminar per un camí on es puguin trobar tots i va argüir que “si només es parla de referèndum”, és molt difícil avançar.

“1.001 vegades allargarem la mà al PP”

Un altre tema habitual de les compareixences de balanç de l’any de Pedro Sánchez és la renovació de Consell General del Poder Judicial (CGPJ), encallada des de fa cinc anys. En aquesta ocasió, l’any 2023 es tanca després que el PP i el PSOE hagin pactat que la Comissió Europea actuï com a mediadora en les negociacions per la renovació de l’òrgan de govern dels jutges. “Si 1.000 vegades diu el PP que no, 1.001 vegades nosaltres allargarem la mà al PP”, ha etzibat Sánchez, que ha lamentat que no és “ni acceptable ni assumible” que l’òrgan de govern dels jutges visqui “una veritable crisi constitucional” derivada del bloqueig del PP, que “no reconeix la legitimitat de les Corts Generals”.

Mirant al nou any, Sánchez ha reivindicat que “és imperatiu per totes les forces polítiques renovar el CGPJ l’any 2024” i ha reconegut que estan “encantats” que la Comissió Europea “intercedeixi i mediï” en aquesta qüestió si el PP ho considera necessari. El president espanyol ha deixat clar que no perdran “cap oportunitat per traslladar la gravetat de la situació, la urgència de renovar el CGPJ i l’absoluta voluntat de poder arribar a un acord” i ha apuntat que Didier Reynders (comissari de Justícia) o Věra Jourová (vicepresidenta per Valors i Transparència), dos noms que sonen com a possibles interlocutors, “coneixen perfectament la situació de bloqueig” a l’Estat. Sánchez també ha recordat que des que és president del govern espanyol ha arribat a tres acords amb el PP, dos amb Pablo Casado i un amb Alberto Núñez Feijóo, i que tots tres han estat “trencats unilateralment pel PP”.

Just aquest dissabte, l’endemà de la reunió entre Sánchez i Feijóo, la Comissió Europea va comunicar que ja estava “reflexionant sobre la sol·licitud” de mediació per renovar el CGPJ, una qüestió que considera “prioritària”. A més, en la línia del que reclamava l’Informe sobre l’Estat de Dret del 2023 fet públic el passat mes de juliol, la Comissió va subratllar que, “immediatament després de la renovació”, s’hauria d’iniciar un procés per adaptar el nomenament dels vocals del CGPJ elegits entre jutges i magistrats tenint en compte les normes europees.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!