La Comissió Europea (CE) ha afirmat que ja està estudiant la sol·licitud de mediació per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que van acordar aquest divendres el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo. "Actualment, estem reflexionant sobre la petició", han assenyalat. De fet, l'executiu comunitari posa sobre la taula els darrers informes sobre l'estat de dret (RoL) als 27 països membres i recorda que l'actualització del CGPJ espanyol és una "qüestió prioritària". La CE va un pas més enllà i ha afirmat que "immediatament després de la renovació, s'hauria d'iniciar un procés per alinear el sistema d'elecció de membres del CGPJ als estàndards europeus".

"Per així garantir que la independència judicial no es veu compromesa", ha reblat la Comissió Europea, que ha precisat que les autoritats espanyoles han reclamat formalment a l'executiu comunitari de "facilitar les discussions" per avançar sobre la renovació del Consell General del Poder Judicial.

Acord entre Sánchez i Feijóo

Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo es van reunir aquest divendres al Congrés dels Diputats. Una trobada que va concloure amb dos acords: la renovació del CGPJ i la modificació de l'article de la Constitució que parla de "disminuïts". Així, doncs, tal com va proposar el PP, la negociació sobre el Consell es farà amb la "supervisió" de la Comissió Europea. Malgrat utilitzar la figura del mediador, Feijóo ha volgut marcar la diferència amb els que utilitzarà el PSOE amb l'independentisme. Per la seva banda, la Moncloa, ha parlat de "mediació i verificació". Pel que fa a la reforma constitucional, s'ha acordat encaminar-la conjuntament durant el mes de gener i sense contemplar "en cap cas" la celebració d'un referèndum que pregunti pel nou redactat.

La renovació del CGPJ és una de les qüestions pendents en la política espanyola, a causa de la falta d'acord entre el PP i PSOE, de la qual tots dos partits es responsabilitzen i que la mateixa Comissió Europea ha instat a resoldre en diverses ocasions. El PP vol primer reformar el sistema per triar als membres del Consell, en el qual intervenen els partits polítics, i que siguin triats pels mateixos jutges, mentre que el PSOE considera que primer cal renovar el CGPJ i després acordar la reforma del sistema d'elecció.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!