El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha assegurat que parlarà clar sobre l'amnistia i altres exigències plantejades per les diverses formacions polítiques un cop rebi l'encàrrec d'intentar ser investit, segons ha informat EFE. Així s'ha expressat en una conversa informal amb els periodistes que segueixen la seva participació en diversos esdeveniments a Nova York en el marc del nou període de sessions de l'Assemblea General de l'ONU. Tot i que el cap de l'executiu no ha fet cap declaració concreta sobre l'amnistia, ha assegurat que en tot moment parlarà en públic amb claredat, de forma que se l'entengui perfectament i no es doni peu a cap mena d'especulació. Això sí, ha reiterat que en tot moment caldrà respectar el marc constitucional. 

Sánchez ha demanat respectar els temps i esperar a l'intent d'investidura del líder del PPAlberto Núñez Feijóo, que previsiblement serà fallit. Aleshores, quan arribi el seu torn, es pronunciarà sobre possibles negociacions i exigències dels partits independentistes i les altres formacions polítiques amb les quals necessita pactar per aconseguir la majoria que li permeti ser investit. El líder socialista ha explicat que està coordinat amb la líder de Sumar, Yolanda Díaz, per aconseguir un nou govern progressista, i s'ha mostrat optimista sobre les possibilitats per aconseguir-ho. En aquest sentit, ha afirmat que no té un pla B i que no contempla una repetició electoral al gener. 

En aquesta conversa amb els periodistes, Sánchez també ha recordat un cop més la victòria del PSC a Catalunya en les passades eleccions generals com un aval per continuar fent una política dirigida a garantir la "convivència i la concòrdia" al territori. A més, ha assenyalat que, segons algunes enquestes, només un 10 % de l'electorat català aposta per la unilateralitat, i així, ha assenyalat que cal "parlar-li al 90% restant". D'altra banda, sobre la possibilitat que una part de la militància del PSOE rebutgi l'hipotètic acord per a la investidura, Sánchez s'ha mostrat convençut que no hi haurà cap problema, i que tant els òrgans com les bases del partit l'avalaran àmpliament. En aquest sentit, ha tret ferro a les crítiques d'exdirigents com Felipe González o Alfonso Guerra, ja que considera que no perjudiquen el suport al PSOE ni entre l'electorat ni en la militància. 

El president espanyol també ha aprofitat per reivindicar la importància del procediment iniciat per oficialitzar el català, l'euskera i el gallec a la Unió Europea; ha fet èmfasi en el fet que Espanya s'hagi ofert a assumir el cost i ha defensat el fet de prioritzar el català a causa del nombre de parlants. D'altra banda, ha carregat contra Feijóo, a qui ha acusat d'actuar sota l'ala dura del PP, on Sánchez situa l'expresident José María Aznar i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. També ha valorat que el president del PP no ha sabut aturar les aliances amb Vox en diverses comunitats autònomes, i per tot plegat considera que actualment no té autonomia política. Com a exemple, ha assenyalat la manifestació convocada contra l'amnistia.