El president de la Generalitat, Pere Aragonès, assegurava aquest diumenge en una entrevista a El Periódico que la unilateralitat a hores d'ara no era una opció, i que l'única via per arribar a la independència era a través de la taula de diàleg. Es tracta d'una posició allunyada a la de Junts, i és que el partit de Puigdemont i Turull ha tornat a reivindicar el referèndum del Primer d'Octubre com a legítim i a tornar a posar la unilateralitat sobre la taula. En el seu manifest per la Diada nacional de Catalunya d'aquest Onze de Setembre, els de Turull reivindiquen que mantenen "la legitimitat de l'1 d'octubre" i adverteixen que "no han renunciat ni renunciaran a la unilateralitat com a recurs legítim". De fet, Junts recorda que el president a l'exili, Carles Puigdemont va enviar aquest missatge en la seva conferència el passat dimarts des de Brussel·les. 

Tot plegat enmig de les preliminars per a les negociacions entre Junts per Catalunya i el PSOE i Sumar per la investidura del líder socialista, Pedro Sánchez. Així mateix, en el manifest, Junts subratlla que el passat 2017 Catalunya "va fer un pas més per afirmar que la independència política és l'única manera viable de sobreviure com a nació i assolir el grau de progrés social i de benestar que mereix la ciutadania". "L'independentisme català és un moviment polític democràtic i pacífic que aspira a assolir els seus objectius", asseguren des de Junts.

Normalitzar el "diàleg, l'acord polític i els principis democràtics"

Així mateix, també consideren que "la persecució judicial que ha patit històricament i que s'ha intensificat els darrers anys és intolerable i s'ha de revertir per normalitzar allò que és normal: el diàleg l'acord polític i els principis democràtics". També reivindiquen les limitacions que té la sobirania de Catalunya. "Fa que l'acció que es pot fer des de les institucions tingui una limitació insuperable si no treballem per a l'objectiu ambiciós, però necessari de la independència", reivindica el partit de Puigdemont. 

Per això, Junts fa una crida a la mobilització aquest dilluns Onze de Setembre per reivindicar "perseverança, resiliència, la unitat d'acció i la mobilització popular". "Les eines que més recentment ens van dur a protagonitzar l'exercici democràtic més important d'Europa i que són les que ens permetran culminar el procés d'independència", remarquen en el seu manifest.