L'agreujament de l'epidèmia de coronavirus ha portat el president espanyol, Pedro Sánchez, a plantejar restriccions de mobilitat a les comunitats autònomes sense haver de recórrer per a això a decretar un nou estat d'alarma, segons informa El Español. Entre les mesures que sondeja hi ha l'endarreriment del curs escolar.

El Ministeri de Sanitat ha mostrat a diversos governs autonòmics inquietud per l'evolució dels infectats i l'increment d'ingressos hospitalaris. En aquestes converses els ha traslladat de manera "informal" la necessitat de prendre noves mesures si els pròxims dies no hi ha un gir en l'actual tendència.

Les mesures afectarien sobretot la mobilitat de les persones i suposarien, a la pràctica, "fer passes enrere". Les fonts consultades parlen d'iniciatives "semblants a les de la fase 2" de la desescalada, però més limitades i no circumscrites a les províncies, sinó a l'àmbit de cada autonomia. A la fase 2 estaven prohibits els desplaçaments entre províncies.

Les noves normes les hauria de presentar Salvador Illa en la següent Interterritorial de Salut, que serà dijous que ve, dia 27. La idea que ha traslladat l'executiu espanyol a les comunitats és l'opció de retardar l'inici del curs escolar en espera de veure com evoluciona la situació després d'aquestes noves restriccions. També s'espera comprovar el resultat de l'aplicació de l'últim paquet de mesures, que inclou la prohibició de fumar, la limitació a un màxim de 10 persones els grups a les terrasses i restaurants o el tancament de l'oci nocturn.

Atès que limitar la mobilitat afecta un dret fonamental i implicaria directament aprovar un nou estat d'alarma al Congrés, el govern espanyol estaria estudiant alternatives flexibles que fessin legalment viables les mesures sense haver de passar pel Congrés dels Diputats.

Pedro Sánchez va cancel·lar divendres els plans d'estiueig i va tornar de Doñana tres dies abans del que tenia previst, amb la qual cosa va tornar a la Moncloa.

Fins llavors el president del govern espanyol estava de vacances al Palau de Las Marismillas de Doñana, on estiuejava després d'haver estat uns dies en un luxós complex de Lanzarote que també va despertar moltes crítiques.

Les seves vacances van coincidir amb un nou augment de contagis a Espanya. Just aquest dijous, el Ministeri de Sanitat va registrar un total de 7.039 nous positius per Covid-19. "Les coses no van bé, no podem deixar que la transmissió continuï", va advertir ahir Fernando Simón.