Les reunions de més de 10 persones queden prohibides a Catalunya, ja siguin en l'àmbit públic o privat. Malgrat tot, la prohibició no afecta ni el transport públic ni l'àmbit laboral. Aquesta és una de les mesures que ha anunciat el president de la Generalitat, Quim Torra, per frenar els rebrots de coronavirus al país. D'aquesta manera, ha exposat que es mantenen les restriccions vigents, es manté la distància del metre i mig, l'ús obligatori de la mascareta i el rentat de mans.

A més, també continuaran tancats locals d'oci nocturn i hi haurà restriccions d'horaris en bars i restaurants. Beure alcohol i fumar a l'aire lliure –sempre que no hi hagi distància de seguretat–, també continuarà prohibit.

Per altra banda, Torra també ha anunciat que es prendran "mesures" a Canovelles, Granollers, Terrassa i les Franqueses. En aquest sentit, el president ha demanat reduir els contactes socials.

Mascaretes i tornada a l'escola

A partir d'aquest dilluns, comença l'Operació Setembre. Així s'ha referit Torra al pla de les tres setmanes prèvies abans de començar el curs escolar. Unes setmanes clau, segons el president. "Ens juguem en les pròximes setmanes el que passarà a la tardor i a l'hivern". D'aquesta manera, però, ha avançat que quan s'obrin les escoles, les mascaretes seran, finalment, obligatòries a tot arreu per als més grans de 12 anys. Als nuclis on hi hagi més risc de contagi, aquesta obligatorietat passarà als més grans de 6.

Torra ha informat que entre el 15 de setembre i el 15 de novembre es faran mig milió de test PCR a centres educatius. 

Altrament, també s'ha convocat un consell executiu extraordinari aquest dimarts per presentar "un pla" en què els departaments d'Educació i Salut han treballat per "concretar" la tornada a l'escola d'aquest setembre. Torra ja ha avançat, per això, que les classes a primària seran de menys de 20 alumnes i que a secundària, els grups "seran el màxim de reduïts possible".

Reduir el contacte social

La consellera de Salut, Alba Vergés, que també ha participat en aquesta roda de premsa conjunta, ha exposat que "estem davant d'unes setmanes clau". I en aquest sentit ha remarcat la importància de reduir els contactes socials per intentar frenar el creixement perquè, ara per ara, "s'està produint un creixement que no ens agrada".

"Quan parlem de coronavirus, les trobades amb la família ampliada, les trobades amb amics, no són sinònim de seguretat", ha exposat. "Tots podem ser transmissors del virus".

"Hem retrocedit tres setmanes"

"Hem retrocedit tres setmanes, no podem continuar d'aquesta manera", ha detallat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimont, que ha detallat que en els pròxims dies la "corba seguirà creixent". Com a conseqüència, ha demanat "la complicitat de tothom" per intentar reduir els contagis i tornar a aplanar la corba.​