El president del govern espanyol en funcions i líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha evitat parlar de l'elefant amb barretina que tenia tot just rere seu durant l'acte multitudinari de partit a La Rinconada, Sevilla, en el qual ha estat acompanyat de la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, i el líder del PSOE andalús Juan Espadas i on ha tractat de mostrar el múscul que encara li queda en el socialisme andalús tot i la guerra oberta que té l'actual direcció amb Felipe González i Alfonso Guerra: Sánchez ha eludit qualsevol menció a les condicions que posa l'independentisme català a canvi del seu suport a la investidura socialista, que ha apujat el preu aquesta setmana amb la demanda d'un referèndum, i l'única referència a Catalunya ha estat limitar-se a treure pit que amb el govern de coalició que ha liderat durant els darrers quatre anys, a Catalunya hi ha "més convivència i concòrdia", mentre que amb l'anterior govern, del PP, va haver-hi la declaració unilateral d'independència al Parlament. 

En aquest sentit, el líder socialista ha continuat amb l'ofensiva directa contra el PP, que ja va apuntalar amb les compareixences del diputat Oscar Puente a la investidura fallida de Feijóo, i ha assenyalat que els 'populars' "fa quaranta anys" que diuen que es trenca Espanya, mentre que, apunta, el moment en el qual "ha estat més a prop de trencar-se" va ser amb el govern de Rajoy, quan va haver-hi la DUI a Catalunya. Sánchez també ha asseverat que el "lema" de la dreta és "o governa el PP, o no governa ningú", tot just recordant que els 'populars' fa cinc anys que "segresten" la renovació del CGPJ, en considerar que el poder judicial "és seu". 

Relacionat amb l'anterior, una lleugeríssima referència al debat entorn de l'acceptació de les demandes de l'independentisme català per la seva investidura —amnistia i referèndum— ha pogut estar quan el líder socialista ha assegurat que el PSOE "no reparteix carnets de constitucionalisme", però que compleixen amb ella, diu, "sempre", mentre que el PP no, remetent a la situació actual de l'òrgan de govern dels jutges. "Després de la investidura fallida de Feijóo, tinc encara més arguments que mai perquè hi hagi quatre anys més de drets i convivència", ha apuntat. 

Dona per fet que serà president

Ara toca "la investidura real, no postissa, perquè hi hagi quatre anys més de govern socialista", ha assenyalat Sánchez, que sembla que tot i les dificultoses negociacions amb l'independentisme català i l'escalada de tensió recent amb la pujada del preu, ja es veu com a president del govern espanyol una legislatura més. El viatge que es va començar fa cinc anys, ha dit el socialista, encara no ha acabat, tal com "va dir el 23-J", i ha posat ja la mirada en la legislatura vinent. 

Pujar l'SMI i nova llei de paritat

Sánchez, que ja es veu de president, ha avançat propostes que presentarà durant la seva investidura: pujar l'SMI al 60% del sou mitjà a Espanya, modificant l'Estatut dels Treballadors, reconstruir el Pacte de Toledo de les pensions i una nova llei de paritat perquè "el 50% de la població tingui el 50% del poder polític i econòmic". També, fer de l'habitatge la "gran causa nacional", perquè sigui "un dret constitucional" i no "un problema per a molta gent". 

Montero reivindica el canvi del PSOE "al ritme de la gent"

Tot just enmig del conflicte entre l'actual direcció del PSOE i l'antiga guàrdia socialista per les concessions a l'independentisme català, la ministra d'Hisenda i vicesecretària d'organització, María Jesús Montero, ha tancat files amb Sánchez i ha assegurat que formaran govern "dins del límit de la Constitució". Montero ha afirmat també que el PSOE s'adapta al ritme de la gent, perquè són "poble", i que és el que faran en els dies vinents. "És el moment de la política, la que construeix, crea convivència, uneix ponts", ha conclòs Montero, en el que es pressuposa una menció soterrada a les negociacions amb Junts i ERC per la investidura.