La comissió del Pacte de Toledo al Congrés ha acordat aquest divendres un esborrany amb 21 recomanacions per a la reforma de les pensions després de quatre anys de debat. El text se sotmetrà a votació dimarts en comissió i vincula les pensions a l'índex de preus de consum (IPC), incentiva retardar l'edat de jubilació i situa el 2023 com a termini màxim per treure despeses impròpies de la guardiola de les pensions. El document "reafirma el compromís" del Congrés "amb el manteniment, millora i adaptació" del sistema públic de pensions i s'oposa "a qualsevol transformació radical del sistema que suposi una ruptura dels principis en què es basa l'actual".

El document servirà com a base perquè el govern espanyol i, concretament, el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, impulsin la reforma del sistema de pensions. Escrivá ja havia apuntat en la línia de les recomanacions —pilotades per PSOE i Unidas Podemos— i ja havia confiat que l'acord arribaria aviat. També s'haurà de votar en el ple de la cambra baixa.

Retardar la jubilació

Pel que fa a l'edat de jubilació, el text afirma que "ha de fomentar-se la permanència dels treballadors en actiu a través de l'adaptació i millora dels incentius socials, fiscals i laborals existents" i diu que "és necessari aprofundir en la prolongació voluntària de la vida laboral més enllà de l'edat ordinària de jubilació, sempre que no estigui motivada per una pensió insuficient". El document menciona les jubilacions anticipades per activitat penosa com a excepció a aquesta voluntat d'allargar l'edat de jubilació. Actualment, l'edat de jubilació és de 67 anys o de 65 anys per a aquells que hagin cotitzat 38 anys i 6 mesos.

marea pensionista cartell - ACN

La Marea Pensionista en una de les reivindicacions a Lleida per demanar millores en el sistema de pensions. / ACN

El Pacte de Toledo també fixa com a objectiu mantenir el poder adquisitiu i millorar les pensions amb la revalorització anual d'acord amb l'IPC real. "La revalorització ha de ser diferenciada de qualsevol altra acció de millora encaminada no a conservar, sinó a augmentar el poder adquisitiu —quan ho permeti la situació econòmica i amb l'oportuna cobertura legal—", diu el document, que afirma que increments superiors a l'IPC s'hauran de pagar amb recursos que no siguin de la Seguretat Social.

En relació amb els recursos del sistema, el text apunta que cal consolidar "la separació de fonts i el restabliment de l'equilibri financer". En aquest sentit, el text recull que prestacions i partides impròpies que es financen amb les cotitzacions de la Seguretat Social —de l'anomenada guardiola—- han de passar a fer-ho amb finançament tributari. És l'Estat, a través dels pressupostos, qui haurà d'assumir aquestes despeses —com prestacions familiars o ajudes a sectors productius concrets— de forma "progressiva" i en un "termini breu de temps que no podrà excedir de l'any 2023".

ERC presentarà vot particular

Fonts d'ERC han avançat que els republicans presentaran vot particular, ja que tenen objeccions al text. Un dels principals punts amb els quals discrepen és que no es posi punt final a "l'espoli" de la guardiola de la Seguretat Social de forma immediata i es deixi temps per fer-ho fins al 2023. També troben a faltar solucions per a persones amb llargues carreres de cotització però són acomiadades abans que assoleixin l'edat fixada per a la jubilació, amb penalitzacions molt grans si es jubilen de forma anticipada.

Els republicans també valoren positivament altres incorporacions de propostes d'ERC relacionades, entre altres, amb la bretxa de gènere, però lamenten que PSOE i Unidas Podemos hagin prioritzat fer l'acord "més transversal" per poder-hi incloure la dreta i hagin renunciat a fer una aposta més decidida per les pensions públiques.