L'entrada en vigor de la llei del "sí és sí" ha propiciat algunes revisions de condemnes per abusos sexuals que està derivant en una reducció d'algunes sentències per violència de gènere en les últimes hores. Veient aquest panorama, des de l'ala socialista de l'executiu espanyol admeten que hauran de revisar la llei i el text legal per veure si poden ser necessaris canvis que impedeixen que es tornin a repetir aquestes revisions de condemnes a la baixa com les que s'han donat a conèixer en les últimes hores. “Es requereix estudiar les sentències i el text legal perquè no era l'objectiu de la llei que es poguessin rebaixar les penes amb motiu d'abús a menors, tot el contrari”, ha expressat la ministra d'Hisenda i sotssecretària general del PSOE, María Jesús Montero, en declaracions als periodistes al Senat.

Aquestes paraules de la ministra d'Hisenda difereixen de la postura oficial que ha traslladat hores abans el Ministeri d'Igualtat, dirigit per Irene Montero, de Podemos. També la delegada del Govern contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell i la secretària d'Estat d'Igualtat i contra la Violència de Gènere, Ángela Rodríguez, han apuntat en una roda de premsa conjunta a "seriosos problemes amb el Poder Judicial", els seus biaixos de gènere i han defensat que "el problema no és la llei". Així ho asseguren des del ministeri d'igualtat, on es reafirmen en què la qüestió no és la nova legislació i ha posat com a exemple que amb la redacció anterior del Codi Penal també es dictaven sentències com la de la condemna a tan sols dos anys de presó a dos policies municipals d'Estepona que van violar a una jove. "No és una qüestió de la llei, hi ha milers d'exemples clars, és una qüestió d'interpretació voluntarista judicial en contra dels avanços del feminisme i així ho han detectat organismes internacionals".

Aquesta batussa interna a l'executiu ha començat perquè en les últimes hores s'han dut a terme revisions de sentències que han acabat amb una reducció de la pena. Un exemple és que aquest dimarts els tribunals madrilenys han aplicat el nou ventall penal de la llei del 'només sí que és sí' i han rebaixat de vuit a sis anys de presó la condemna d'un pederasta condemnat per abusar sexualment de la filla menor d'edat de la seva parella. Els jutges expliquen que en el seu moment se li va imposar la pena mínima i que la nova norma obliga, per tant, a imposar-li la nova condemna mínima establerta legalment de sis anys de presidi. En un altre cas, d'un professor d'anglès condemnat per abusar de diversos alumnes, la seva condemna queda rebaixada perquè els jutges consideren que el nou Codi Penal despenalitza almenys dos dels episodis pels quals va ser condemnat.

El PP surt a l'atac

L'oposició no ha tardat a sortir a fer sang, i el PP ha criticat els efectes que, segons ells, aquesta llei està tenint en la revisió d'algunes condemnes per abusos. La sotssecretària de polítiques socials dels populars, Carmen Navarro, ha denunciat que "per desgràcia per a les víctimes" la nova norma està servint "per a rebaixar les penes als condemnats per abusos sexuals". "Ja ho va advertir el Consell General del Poder Judicial, ja van avisar els advocats i ja ho vam fer des del Partit Popular esmenant a la totalitat una mala llei. Tot el ministeri: la ministra, la secretària d'Estat i la delegada del Govern contra la Violència de Gènere es van burlar d'aquests avisos, ens van acusar de generar mentides. Què han de dir avui?", ha incidit Navarro.