Foment del Treball ha fet una valoració positiva dels primers 100 dies del Govern Aragonès i considera que representa el retorn de "l'estabilitat política i la lleialtat institucional entre el govern de l'Estat i el de la Generalitat".

"Aquest clima polític, inexistent en l'anterior legislatura, ha estat possible gràcies al retorn del diàleg a través de la Comissió Bilateral, al gran acord sobre l'ampliació de l'aeroport del Prat i al principi d'acord pels Jocs Olímpics Barcelona -Pirineus 2030", ha enumerat el president de Foment, Josep Sánchez Llibre. 

Tanmateix, ha mostrat la seva disconformitat amb la "renúncia" de la Generalitat a elaborar pressupostos per al 2021 i la "dependència" de la CUP en la negociació dels comptes del 2022.

"Els pressupostos són molt importants per a la generació de riquesa, creació de llocs de treball i increment de l'activitat productiva", ha recordat Sánchez Llibre.

Por a les desavinences entre els socis de govern

En paral·lel, el president de Foment del Treball també veu "altres ombres" que amenacen la legislatura. "Ens preocupen moltíssim les baralles contínues entre els dos partits del Govern o entre els mateixos consellers", ha assenyalat Sánchez-Llibre, que igualment ha lamentat que aquesta "normalitat i estabilitat política" entre Estat i Generalitat no s'hagi reproduït al Parlament de Catalunya.

"Aquest diàleg no s'ha traslladat al Parlament entre el Govern i els diversos grups parlamentaris. No han estat capaços i això també ens inquieta", ha conclòs.

 

 

Diàleg amb el govern espanyol

El diàleg amb el govern espanyol es va començar a desglaçar gràcies als indults als presos polítics. El 7 juny Aragonès i Pedro Sánchez es van trobar a Foment del Treball i, després, a la Moncloa el 29 de juny. Aquí els presidents van pactar reactivar la comissió bilateral i la famosa taula de diàleg.

D'aquesta manera, la comissió bilateral es va reprendre a principis d'agost per parlar de qüestions principalment econòmiques. En el marc d'aquesta trobada entre governs es va tancar l'acord per l'ampliació de l'aeroport del Prat, un dels principals reptes del que queda de legislatura. Les qüestions polítiques queden reservades per la taula de diàleg, on la Generalitat vol posar sobre la taula l'autodeterminació i l'amnistia.

Si bé amb la gestió de la pandèmia no han sorgit gaires problemes, la celebració de la taula de diàleg ha evidenciat les diferències existents entre els socis del GovernERC s'ha mostrat constantment a favor de la negociació amb l'estat espanyol, que permetrà trobar una sortida al conflicte polític. En canvi, Junts no ha fet més que expressar els seus inconvenients amb unes converses que suposadament seran una pèrdua de temps.

Cal recordar que ERC i Junts, juntament amb la CUP, van pactar tant la celebració d'aquesta taula de diàleg com la durada d'aquesta, que serà de dos anys. No respectar aquest termini tal vegada podria fer saltar el Govern, tot i que el pròxim escull important per l'estabilitat de l'executiu català serà l'aprovació dels nous pressupostos.

 

Imatge principal, el president de Foment, Josep Sánchez Llibre / E.N.