Les diferències entre els socis de govern sobre la taula de diàleg segueixen sent evidents a mesura que s’acosta el dia de la trobada, encara sense data concretada. I ni Junts ni ERC se n'amaguen. Avui, el president Aragonès ha tingut l’oportunitat de tornar a defensar el que va ser la seva gran aposta electoral per trobar una solució al conflicte polític amb el govern espanyol. 

Després de visitar l'Hospital Moises Broggi a Sant Joan Despí juntament amb el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, Aragonès ha assegurat que el Govern que ell presideix anirà a la mesa de negociació amb la "màxima ambició política". En aquest sentit, ha apostat per reflectir a la reunió el que per ell són els dos grans pilars i consensos dins l'independentisme: el referèndum d'autodeterminació i l'amnistia que "acabi amb la repressió". Des de Madrid, però, ja s'han negat a contemplar cap d'aquestes dues vies des de molt abans que arribi la cita. 

A més, el president ha advertit que l’única alternativa que existeix és continuar amb un conflicte polític que encara es pot agreujar, fet del qual tothom en defuig, segons el seu parer: "Nosaltres volem una solució democràtica que passa per un referèndum i l'amnistia", ha insistit.

Consensos davant les diferències 

El vicepresident Puigneró, en canvi, té una opinió ben diferent sobre la reunió que s'ha de celebrar la setmana del 13 de setembre. Ahir, en la seva intervenció a l'acte de cloenda de la Univesitat Catalana d'Estiu, va assegurar que cal seguir defensant la via unilateral per tenir una posició forta davant de la taula de diàleg. En aquest sentit, va apuntar que l'independentisme no pot "renunciar a jugar la carta de la unilateralitat davant de l'Estat". 

El vicepresident va voler matissar que aquesta no és la primera carta que s'ha de jugar, però com que ja s'ha posat en pràctica altres vegades és efectiva. "L'1 d'octubre va ser un acte unilateral i l'Estat ha de saber que estem disposats a tornar-la a jugar", va remarcar.

Avui, sobre la posició del també conseller de Polítiques Digitals i Territori,  Aragonès ha assegurat que "és lògic que hi hagi moltes propostes" però ha preferit centrar-se en els consensos que hi ha dins el moviment independentista.

Forcadell pel diàleg 

La presidenta Forcadell també ha volgut contestar a Puigneró, i ha demanat deixar "la unilateralitat per a més endavant". En aquest sentit, en una entrevista a Catalunya Ràdio ha valorat positivament la celebració de la taula, advertint que "la situació és la mateixa que a l’octubre del 2017. Si fem el mateix, acabarem igual".  

A diferència del vicepresident, Forcadell vol jugar la carta del diàleg, ja que no veu tan clar que la unilateralitat pugui funcionar. Preguntada per si creu que l'actual Govern acabaria a la presó si tirés endavant la via unilateral, l'expresidenta del Parlament ha respost amb un "sí" rotund, ja que no ha canviat "res" durant els últims quatre anys. I per això ha apostat per la negociació amb l'executiu espanyol: "Ara tenim la carta del diàleg: juguem-la", ha dit.

A la imatge principal, el president Aragonès i el conseller Argimon / Europa Press