L'exvicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha assegurat que "només aconseguirem el reconeixement de la comunitat internacional si ens erigim com els màxims garants de la negociació política".

Junqueras, en resposta a l'entrevista que ha concedit la secretària general d'Esquerra Republicana de Catalunya, Marta Rovira, ha afirmat que "necessitarem el suport de la comunitat internacional per fer la independència".

Rovira ha defensat la taula de diàleg i ha dit que "no es tracta d'una taula de 'bla, bla'", sinó que "és una mesa de negociació d'un conflicte polític".

junqueras

El líder d'ERC, Junqueras, ha repiulat les declaracions de Marta Rovira i ha celebrat les seves paraules, i ha reforçat les tesis de la secretària general d'ERC i la seva defensa aferrissada a la taula de diàleg, que últimament es troba qüestionada. "És totalment imprescindible que el govern espanyol segui a la taula de diàleg (prevista el 13 de setembre)", ha afirmat Rovira.

També ha assegurat que l'executiu de Pedro Sánchez haurà de "ratificar tots els acords que existeixen per negociar el conflicte polític democràticament".

La piulada de Junqueras, en referència a l'argumentari de Rovira, ha conclòs amb unes paraules d'agraïment: "Gràcies per la feina, Marta! T'enyorem!"

Junts contradiu a Junqueras

Jordi Sànchez, seguint la línia del seu partit, va manifestar el seu escepticisme respecte a la taula de diàleg amb el govern espanyol, fet que ja va quedar clar a l'acord de legislatura. Però aquesta, ha dit, és una percepció estesa dins el Govern de la Generalitat, també a Esquerra: "És una obvietat que ningú, tampoc el president, creu que d'aquesta taula de diàleg en sortirà la solució al conflicte". 

primera reunió taula diàleg Moncloa madrid EPFoto de la primera reunió de la taula de diàleg a la Moncloa. - Europa Press

A més, va demanar la presència de Pedro Sánchez a la reunió, que està fixada per la setmana del 13 de setembre, sense data concreta, "si es vol comprometre a fons per trobar una sortida" al conflicte. En aquest sentit, ha advertit del "gran risc" que el PSOE vulgui utilitzar la taula de diàleg "per dividir l'independentisme i canviar el focus" i per "utilitzar-la només com una foto". "Hem de ser molt prudents", ha afegit. 

Per això, el secretari de Junts va demanar "maduresa" i no "buscar una rivalitat sobre qui és més pro diàleg". En aquest sentit, va deixar clar que el marge de dos anys a la taula de diàleg, que alguns dirigents del partit han proposat trencar si no es veuen cap avenç en les reunions, va ser un acord entre ERC i la CUP, que a ells els va semblar bé. Amb tot, però, aquesta haurà d'incloure les dues grans demandes de l'independentisme: amnistia i autodeterminació. 

Imatge principal d'Oriol Junqueras. - EFE