Primera etapa completada. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, compleix aquest diumenge cent dies al capdavant del nou Govern, centrat en la gestió de la pandèmia de la covid-19 i la taula de diàleg amb l'estat espanyol.

La pandèmia ha estat protagonista en aquesta primera etapa. Aragonès va ser investit poc després de l'aixecament de l'estat d'alarma i de la quarta onada, quan va focalitzar els esforços en accelerar la vacunació contra el coronavirus. Cent dies després, Catalunya es troba a les portes de tenir el 70% de la seva població vacunada amb la pauta completa.

Plantofades judicials per la pandèmia

En aquest sentit, els principals problemes van arribar a principis de juliol, quan va començar la cinquena onada de la pandèmia que encara patim. Per fer front al nou embat de la covid-19, el Govern va aplicar durant aproximadament un mes el toc de queda en aquells municipis amb més incidència. Si bé és veritat que la pandèmia ha reculat, ha patit importants plantofades judicials: el TSJC ha tombat fins a dues vegades la proposta de l'executiu català durant els últims dies, tot acusant-lo de voler restringir drets fonamentals per motius d'ordre públic i no pas epidemiològics.

També guarda relació amb la pandèmia el treball que ha fet el Govern per la recuperació econòmica i social. El Consell Executiu ha aprovat durant aquests mesos diverses mesures per afrontar les conseqüències socioeconòmiques de la covid-19, com 917 milions per a un pla d'ocupació i setanta milions per finançar la renda garantida de ciutadania. Segons fonts de Presidència consultades per Europa Press, han superat la promesa que va fer en el seu discurs d'investidura de destinar 700 milions d'euros per a un pla de xoc social en els primers cent dies.

Diàleg amb el govern espanyol

L'altre protagonista d'aquests cent dies de nou Govern ha estat el diàleg amb el govern espanyol, que es va començar a desglaçar gràcies als indults als presos polítics. El 7 juny Aragonès i Pedro Sánchez es van trobar a Foment del Treball i, després, a la Moncloa el 29 de juny. Aquí els presidents van pactar reactivar la comissió bilateral i la famosa taula de diàleg.

D'aquesta manera, la comissió bilateral es va reprendre a principis d'agost per parlar de qüestions principalment econòmiques. En el marc d'aquesta trobada entre governs es va tancar l'acord per l'ampliació de l'aeroport del Prat, un dels principals reptes del que queda de legislatura. Les qüestions polítiques queden reservades per la taula de diàleg, on la Generalitat vol posar sobre la taula l'autodeterminació i l'amnistia.

comision bilateral estado generalitat EFE

La reunió de la comissió bilateral entre el Govern i l'estat espanyol / Efe

Si bé amb la gestió de la pandèmia no han sorgit gaires problemes, la celebració de la taula de diàleg ha evidenciat les diferències existents entre els socis del Govern. ERC s'ha mostrat constantment a favor de la negociació amb l'estat espanyol, que permetrà trobar una sortida al conflicte polític. En canvi, Junts no ha fet més que expressar els seus inconvenients amb unes converses que suposadament seran una pèrdua de temps.

Cal recordar que ERC i Junts, juntament amb la CUP, van pactar tant la celebració d'aquesta taula de diàleg com la durada d'aquesta, que serà de dos anys. No respectar aquest termini tal vegada podria fer saltar el Govern, tot i que el pròxim escull important per l'estabilitat de l'executiu català serà l'aprovació dels nous pressupostos.

 

Imatge principal: El president del Govern, Pere Aragonès / ACN