Pau Juvillà ja no apareix en el lloc web del Parlament com a diputat de la CUP. A mitja tarda, abans de començar el ple parlamentari on s'ha aprovat el dictamen de la comissió de l'Estatut dels Diputats sobre el cupaire, el nom de Juvillà apareixia juntament amb la seva fotografia a la pàgina del grup parlamentari de la CUP. Però aquest ja no és el cas aquest vespre. Al web ja només apareixen els altres vuit membres parlamentaris cupaires, encara que tampoc hi figura la persona que substituirà Juvillà en l'escó, Nogay Ndiaye. Paral·lelament, l'historial de composició del Parlament que també es pot trobar al lloc web oficial de la Cambra indica que Juvillà va ser donat de baixa com a diputat el divendres 28 de gener, és a dir, el dia que la Junta Electoral Central (JEC) va remetre a la presidenta Laura Borràs la credencial de la substituta de Juvillà.

captura juvilla

Juvillà, donat de baixa

Així, Pau Juvillà ja no figura com a diputat de la CUP en el web oficial del Parlament, encara que sí que es pot trobar la fitxa amb la seva informació personal. D'altra banda, la Cambra va donar de baixa el diputat cupaire el 28 de gener, en el moment que la JEC va emetre la credencial de la candidata que segueix Juvillà a la llista amb la qual la CUP va concórrer per Lleida a les eleccions del passat 14 de febrer, Nogay Ndiaye. Tot això ho contenia el mateix burofax en què es va comunicar a la presidenta de la Cambra, Laura Borràs, que compta amb un termini de cinc dies hàbils per indicar "les mesures que hagi adoptat" per retirar l'escó a Juvillà, tal com ha decidit la JEC. "L'incompliment d'aquestes resolucions pot donar lloc a les conseqüències jurídiques previstes a la legislació vigent", van advertir Borràs. El passat 20 de gener quan la JEC va comunicar que retirava l'escó de diputat Juvillà també va fer saber que havia acordat "expedir la credencial al següent candidat de la llista" de la CUP. Això no obstant, no va anar més enllà.

ihstorial captura cup

Ordenen la retirada de l'escó

Acaba el dia amb un Parlament que ha aprovat preservar l'escó del diputat de la CUP Pau Juvillà quan ell mateix no ha estat convocat al ple ni tampoc ha vist la seva delegació de vot acceptada. I demà el dia començarà amb una nova evidència que demostra que finalment Juvillà no mantindrà el seu escó. La secretària general del Parlament, Esther Andreu, ha registrat un escrit a la Mesa -es reuneix demà a les 9.30 hores- on exposa que per imperatiu legal i per evitar que s'imputi a la seva persona i altres funcionaris de la cambra "qualsevol tipus de responsabilitat disciplinària, comptable o penal" es veu obligada a donar a l'administració parlamentària les instruccions necessàries per obeir els acords de la Junta Electoral Central, que ordenen la retirada de l'escó del Parlament al diputat cupaire. L'escrit al qual ha tingut accés ElNacional.cat exposa com l'acord de la JEC del 20 de gener declara vacant l'escó de Juvillà i recorda com el Parlament ha interposat un recurs contenciós administratiu davant del Tribunal Suprem sol·licitant-se la suspensió. Així mateix exposa que la Junta Electoral Central també va avisar, en data de 27 de gener, que l'incompliment de les seves resolucions pot donar lloc a conseqüències jurídiques. En aquest sentit, Andreu apunta que el Parlament ha intentat defensar que la JEC no és competent per a declarar les incompatibilitats dels diputats, i que la declaració de vacant vulnera els drets fonamentals a la presumpció d'innocència, però que "sens perjudici d'aquesta posició processal defensada del Parlament", es veu obligada a traslladar l'ordre d'obeir la JEC.