Es repeteix el guió del president Quim Torra. Aquest dijous, en la seva reunió, la Junta Electoral Central (JEC) ha acordat la retirada de la credencial de Pau Juvillà, diputat de la CUP i secretari de la Mesa del Parlament de Catalunya, condemnat per desobediència sense sentència ferma per part del TSJC. L'òrgan administratiu ha rebutjat les al·legacions de la cambra i ha declarat vacant el seu escó, a fi i efecte que la cambra catalana procedeixi a cobrir-lo amb el següent de la llista. D'aquesta manera, l'àrbitre electoral dona la raó al PP, Vox i Ciutadans, que van ser els qui van elevar-ho. La pilota està a la teulada de la presidenta de la cambra, Laura Borràs, que ha de decidir si acata la resolució o la desobeeix.

Ara fa un mes, després de la condemna i el recurs de la triple dreta, l’àrbitre electoral va reclamar a la presidenta de la cambra catalana que informés de la situació del parlamentari anticapitalista per la seva “inhabilitació sobrevinguda”, un informe de vint pàgines que va arribar la setmana passada. I ara la JEC torna a erigir-se en executor de sentències.

Un cop analitzades les al·legacions, la JEC conclou que "concorre" en Juvillà "la causa d'inelegibilitat sobrevinguda" contemplada a l'article 6.2 de la llei electoral estatal per haver estat condemnat en sentència no ferma a inhabilitació especial per a l'exercici de càrrecs públics electius i de funcions de govern i administració. En aquest escenari, l'àrbitre acorda, segons la resolució, "deixar sense efecte la credencial de diputat electe al Parlament de Catalunya", en "declara la seva vacant" i ordena "expedir la credencial al següent candidat" de la llista de la CUP a la demarcació de Lleida, per la qual va ser escollit.

La JEC ha traslladat la resolució tant al diputat Pau Juvillà com al Parlament de Catalunya i les formacions que van presentar la denúncia. Ara l'acord es pot recórrer davant la sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem en el termini de dos mesos des de la seva notificació. El cas és molt similar al que va deixar sense escó el president de la Generalitat Quim Torra, també condemnat per desobeir la JEC. De fet, en la seva fonamentació, la junta electoral el cita com a precedent.

 

Procediment en un mes

Fa poc més d'un mes, el 14 de desembre del 2021, Juvillà va ser condemnat pel TSJC a sis mesos d'inhabilitació a càrrec públic per desobediència, precisament a la JEC, perquè no va retirar els llaços grocs de la finestra del despatx que el grup anticapitalista tenia a la Paeria de Lleida, en període electoral el 2019. Juvillà va defensar que exercia el seu dret a la llibertat d’expressió. Després de la condemna, la Comissió de l’Estatut del Diputat i el ple de la cambra catalana ―amb els vots d'ERC, Junts per Catalunya, la CUP, el PSC i els comuns― van acordar mantenir-li l’escó fins que la sentència no fos ferma. Però el PP, Ciutadans i l’extrema dreta de Vox van elevar denúncia fins a la JEC, que el passat 22 de desembre va donar un termini de deu dies a Borràs per informar de la situació del diputat.

Aquestes al·legacions del Parlament de Catalunya van arribar la setmana passada damunt la taula de la JEC. La cambra defensava que Juvillà mantingués l'acta de diputat perquè el secretari tercer de la Mesa no té cap causa d'incompatibilitat, cap de les causes de la pèrdua de la condició de diputat, ni es troba en cap situació inclosa al Reglament del Parlament que en faci modificar la condició de diputat. Però aquestes al·legacions no han estat acceptades.

La dreta ho celebra

Si hores abans s'amagaven després que el Suprem tombés els seus recursos contra els indults als presos polítics, els mateixos partits no han trigat a celebrar la decisió de la Junta Electoral Central. Ha estat el cas del portaveu de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, que s'ha penjat la medalla a Twitter: "De la mateixa manera que Torra en el seu moment, el diputat de la CUP Juvillà ha de deixar el seu escó i a Borràs ja no li queden tripijocs per evitar-ho. La JEC, a instàncies de Cs, ho deixa clar. Un cop més l'estat democràtic de dret atura els peus als totalitaris".