Acaba el dia amb un Parlament que ha aprovat preservar l'escó del diputat de la CUP Pau Juvillà quan ell mateix no ha estat convocat al ple ni tampoc ha vist la seva delegació de vot acceptada. I demà el dia començarà amb una nova evidència que demostra que finalment Juvillà no mantindrà el seu escó. La secretària general del Parlament, Esther Andreu, ha registrat un escrit a la Mesa ―es reuneix demà a les 9.30 hores― on exposa que per imperatiu legal i per evitar que s'imputi a la seva persona i a altres funcionaris de la cambra "qualsevol tipus de responsabilitat disciplinària, comptable o penal", es veu obligada a donar a l'administració parlamentària les instruccions necessàries per obeir els acords de la Junta Electoral Central, que ordenen la retirada de l'escó del Parlament al diputat cupaire.

L'escrit al qual ha tingut accés ElNacional.cat exposa com l'acord de la JEC del 20 de gener declara vacant l'escó de Juvillà i recorda que el Parlament ha interposat un recurs contenciós administratiu davant del Tribunal Suprem sol·licitant-ne la suspensió. Així mateix, exposa que la Junta Electoral Central també va avisar, en data de 27 de gener, que l'incompliment de les seves resolucions pot donar lloc a conseqüències jurídiques. En aquest sentit, Andreu apunta que el Parlament ha intentat defensar que la JEC no és competent per declarar les incompatibilitats dels diputats, i que la declaració de vacant vulnera els drets fonamentals a la presumpció d'innocència, però que "sens perjudici d'aquesta posició processal defensada del Parlament", es veu obligada a traslladar l'ordre d'obeir la JEC.

 

Avui Juvillà no ha pogut votar al ple del Parlament i tampoc ha estat convocat. Després de tot plegat, la JEC ha enviat un segon ultimàtum a la presidenta, Laura Borràs, on es manté taxativa. Aquesta mateixa tarda l'òrgan administratiu ha emès un acord en què insisteix que Borràs pot incórrer en responsabilitats si no procedeix "a l'immediat compliment" del seu acord del 20 de gener passat que declara la concurrència de la causa d'inelegibilitat sobrevinguda en la condició de diputat i deixa sense efecte la seva credencial, després de ser condemnat a sis mesos d'inhabilitació a càrrec públic pel TSJC per no haver retirat uns llaços grocs del seu despatx quan era regidor a la Paeria de Lleida.

Límits: els funcionaris

El dictamen que ha aprovat avui el ple del Parlament defensa que el diputat preservi el seu escó, però fixant límits: sempre que no comprometi els funcionaris de la cambra. Així mateix, el text estableix que Juvillà no compleix cap de les exigències del reglament del Parlament que fixa les causes de pèrdua d'un escó. Abans d'aprovar-se aquest informe, que va ser elaborat per ERC, Junts i la CUP, la formació anticapitalista havia registrat una sol·licitud per demanar la delegació de vot de Juvillà, però la presidenta, Laura Borràs, que és qui les estima o desestima, no l'ha acceptat. Segons ha dit en el seu discurs, no l'ha acceptat perquè la votació no quedés "contaminada per un conflicte d'interessos", acollint-se a un article del reglament i argumentant que com la votació era sobre Juvillà, ell no havia de votar.

 

Després del ple, fonts d'ERC han retret a Borràs haver rebutjat la delegació de vot argumentant un possible conflicte d'interessos quan ni tan sols se l'ha convocat al ple, per la qual cosa creuen que la presidenta de la cambra està tractant Juvillà com si ja no fos diputat, mentre que els republicans consideren que sí que manté l'acta i per això han votat el dictamen. Des de Junts, fonts de la formació han defensat l'actuació de Borràs i han acusat la CUP de voler culpar la presidenta de la cambra de la situació de Juvillà i de demanar la delegació de vot per intentar enviar-la "a la paperera de la història".