L'esvalotada idea d'ampliar l'aeroport de Barcelona-El Prat sobre el mar té cada cop menys recorregut. La proposta va arribar a la taula del Govern provinent d'un actor privat i amb la intenció de donar resposta a l'anhelat reclam d'engrandir aquesta infraestructura aeroportuària sense malmetre La Ricarda. Però la polèmica operació, consistent a construir una nova pista de 3.400 metres sobre el mar, a una milla de la costa i amb un desorbitat cost total de 2.100 milions d'euros, aviat va generar recels. Fins i tot d'aquelles formacions polítiques que n'havien reivindicat l'ampliació: el PSC, que va fer d'aquesta qüestió un dels seus reclams centrals en l'acord de pressupostos amb l'executiu fa només un parell de mesos, van considerar que "no és la millor opció"; i Junts, que també s'havia posicionat a favor, la veia "fora de lloc".

Així ho ha constatat també aquest dimecres el ple del Parlament. En la votació d'una moció, el PSC, ERC, la CUP i els comuns han tancat la porta a ampliar l'aeroport de Barcelona "mitjançant la construcció d'una pista sobre el mar". També Vox s'ha pronunciat en la mateixa línia, mentre que Junts, Cs i el PP s'han abstingut. Amb el clam gairebé unànime de tota la cambra catalana, aquesta opció ha pogut constatar el rebuig que genera entre els actors polítics. Sens dubte, un dur revés que pràcticament condemna la proposta a la paperera de la història.

Durant les seves intervencions, els partits no han deixat gaire marge de dubte. Des del PSC, la diputada Rocio García ha estat clara, posicionant-se en contra de la idea i recordant que no és la proposta dels socialistes. Ara bé, "sí que cal ampliar la capacitat de l'aeroport com diuen els pressupostos", ha recordat. Per altra banda, aquells llargament crítics no s'han mogut: Lucas Ferro, dels comuns, ha lamentat "l'última ocurrència" que suposa l'ampliació sobre el mar; mentrestant, la cupaire Montserrat Vinyets ha aprofitat per retreure que els liles no hagin inclòs "sobre el terra" a la moció. "El 'no' a ampliar l'aeroport ha de ser rotund", ha etzibat. I des de Junts, Mercè Esteve ha recordat que qualsevol proposta per engrandir la infraestructura ha de "respectar la biodiversitat i les directives europees".

El tram per la Diagonal divideix Junts i Trias

També ha generat cert interès un segon punt de la moció que instava el Parlament a constatar "la millora sobre la mobilitat" que suposa la connexió del tram per l'Avinguda Diagonal de Barcelona. Una qüestió que, en el marc de la campanya per les eleccions municipals, ja ha avivat el debat: l'alcaldable de Junts, Xavier Trias, ja ha advertit que paralitzarà el projecte a mig camí. "Més enllà de Verdaguer, que ja està adjudicat, no en faré més", va dir recentment en una entrevista. Però Junts se n'ha desmarcat i ha votat a favor d'aquest punt, com també ho han fet tota la resta de grups de la cambra, excepte Cs que s'ha abstingut.