El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha posat en dubte aquest dissabte que construir una nova pista sobre el mar sigui, des del punt de vista mediambiental, "la millor de les opcions" per ampliar l'aeroport, encara que està "obert a estudiar" totes les alternatives. En la seva visita a l'exposició "Paco Candel i els altres", a Sant Adrià de Besòs, acompanyat de l'alcaldessa d'aquest municipi, Filo Cañete, i de l'alcaldable socialista a Barcelona, Jaume Collboni, Illa s'ha referit a un estudi presentat aquest dissabte elaborat per una consultora privada i que el govern de Pere Aragonès podria estudiar una ampliació de l'aeroport que consistiria a crear una nova pista gairebé dos quilòmetres mar endins, que costaria uns 2.100 milions d'euros. "Una primera impressió, sense ser jo expert en aquesta matèria, és que sembla que, des d'un punt de vista mediambiental, construir una pista nova enmig del mar no és la millor de les opcions, però ho estudiarem", ha afirmat.

"Des d'un punt de vista mediambiental, sembla que és més beneficiós allargar una pista que fer una nova pista al mar, però en fi, això ho analitzarem des d'un punt de vista tècnic, tal com vam acordar", ha afirmat el líder del PSC. Illa ha recordat que l'acord que van segellar el Govern i el PSC per aprovar els pressupostos de la Generalitat preveu que l'aeroport "guanyi capacitat" i, al llarg d'aquest any, caldrà estudiar "tècnicament" com fer-ho. "A mi el que m'importa és que l'aeroport guanyi capacitat, i que ho faci al més aviat possible", ha recalcat Illa, que ha destacat que el pacte pressupostari "dona instruments al Govern perquè se centri d'una vegada" a resoldre "els problemes reals" dels catalans.

Per la seva banda, Collboni ha dit que "sembla de sentit comú" que la solució que s'acabi trobant perquè l'aeroport guanyi capacitat sigui "la més eficient des del punt de vista econòmic i, sobretot, la que tingui menys impacte mediambiental". En aquest sentit, ha advertit que la idea de construir una pista sobre el mar sembla que no compleix "cap dels dos requisits".

L'alcaldable del PSC per Barcelona ha aprofitat que a l'acte hi havia l'alcaldessa socialista de Sant Adrià del Besòs, Filo Cañete, per anunciar que posarà en marxa un Pla d'Igualtat entre les dues ciutats si arriba al capdavant del consistori barceloní. "La relació històrica de complicitat, de treball compartit s'ha esvaït en els darrers anys una mica enmig de retòriques, sense posar recursos", ha lamentat tot afegint que "els dos ajuntaments tenen reptes socials i econòmics molt importants en aquesta àrea del Besòs".

 

La proposta per ampliar l'aeroport: una nova pista sobre el mar

Una consultora privada ha fet arribar al Govern una proposta per ampliar l'aeroport del Prat amb una pista sobre el mar, segons ha avançat 'La Vanguardia'. Aquesta proposta consisteix a construir una nova pista mar endins, sobre una plataforma que es construiria a una milla de la costa, tindria 3.400 metres i costaria uns 2.100 milions d'euros. Des del Govern afirmen que s'han d'estudiar totes les propostes i que és positiu que hi hagi experts treballant en aquest tema. Així mateix, recorden que a l'executiu han arribat altres iniciatives per part de diversos agents econòmics. Govern i PSC han pactat en el marc de la negociació sobre els pressupostos constituir una comissió tècnica entre govern català i espanyol per abordar el futur de l'aeroport. L'executiu català insisteix que es complirà aquest acord i s'estudiaran tècnicament totes les opcions.