El Govern té una nova proposta sobre la taula per a l'ampliació de l'aeroport del Prat. El projecte que ha rebut el govern català per a la polèmica operació per expandir l'aeroport consisteix en la construcció d'una pista sobre el mar, a una milla de la costa, de 3.400 metres de longitud. Aquesta nova proposta suposaria una inversió de 2.100 milions d'euros.

L'ampliació de l'aeroport és un dels projectes que la Generalitat ha d'estudiar partint del contingut del recent acord assolit entre el Govern i el PSC (Partit dels Socialistes de Catalunya) per aprovar els pressupostos del 2023. Fonts del Departament de Territori han confirmat a EFE que, com avui publica La Vanguardia, el Govern ha rebut aquest nou projecte d'ampliació de les instal·lacions aeroportuàries.

Aquest projecte és d'iniciativa privada i planteja construir la pista de 3.400 metres de llarg amb capacitat per a avions de radi llarg sobre uns pilons de deu metres d'altura i sense una terminal satèl·lit, que estaria connectada a les existents amb una plataforma. Es tracta d'un pla presentat per una consultoria i liderat per l'enginyer naval Joaquim Coello.

Una ampliació que no envaeix la Ricarda

L'aplicació de la nova proposta que ha rebut el govern català implicaria que l'aeroport es podria ampliar sense envair la reserva de la Ricarda, inclosa en la xarxa europea Natura 2000. El pla supera en més de 400 milions el cost del projecte d'ampliació inicial plantejat per Aena, que és de 1.700 milions.

Les esmentades fonts del Departament de Territori han precisat EFE que aquesta proposta se suma a altres que el Govern ha rebut de diverses entitats, com la patronal de la petita i mitjana empresa de Catalunya (Pimec) i Foment, per ampliar l'aeroport i que "totes s'estudiaran".

"Estem contents que la societat civil ens enviï les seves propostes. Però ara el que toca és crear la comissió tècnica que les ha d'estudiar", han agregat.