Vox ha inaugurat al Parlament Europeu una exposició sobre el Valle de los Caídos. Amb l’excusa d’una mostra de la creu com a “símbol de les arrels cristianes d’Europa”, el partit d’extrema dreta espanyol ha portat a Brussel·les una exposició que presenta als visitants el Valle de los Caídos a través de panells, fotos originals i una maqueta que recorren, segons expliquen, “la seva història, valor artístic, cultural i dimensió espiritual”.
La presentació de la mostra va anar a càrrec de Jorge Buxadé i ja ha aixecat la protesta d’altres europarlamentaris que han demanat la retirada de l’exposició. Un grup de diputats del Parlament Europeu han fet arribar una carta a la presidenta de l’eurocambra, Roberta Metsola, demanant que prohibeixi l’exposició.
Missiva en contra
La desena d'eurodiputats que signen la carta, entre ells Jaume Asens, Diana Riba, Irene Montero o Pernando Barrena, asseguren que sota el títol 'La creu com a símbol de les arrels cristianes a Europa', la mostra "ha resultat ser una operació de blanqueig del feixisme", amb panells, maquetes i fotografies de l'enclavament o "intervencions de defensors reconeguts de la reinterpretació del monument i de la dictadura franquista a Espanya". Els eurodiputats, segons recull l'agència ACN, recorden a la missiva enviada a Metsola que "per l'origen i significat, aquest enclavament constitueix un símbol de la dictadura i del patiment de milers de persones represaliades", i subratllen que l'ús del nom Valle de los Caídos al cartell adjunt a la invitació, en lloc de la denominació oficial, Valle de Cuelgamuros, "constitueix en sí mateix un acte de revisionisme i exaltació del passat franquista".
Segons consideren, ignorar la denominació legal establerta per la llei de memòria democràtica "suposa una vulneració simbòlica" de la norma "i una mostra explícita de resistència al compliment dels principis de reparació, veritat i justícia amb les víctimes del franquisme". A més opinen que la celebració de l'exposició la setmana del 18 de juliol, data que commemora l'inici del cop d'estat que va desencadenar en la dictadura franquista, "no es pot considerar ni casual ni neutra, sinó que té un caràcter marcat d'enaltiment d'un règim dictatorial que va causar el patiment i la repressió de milers de persones". Després de recordar que la llei de memòria democràtica "prohibeix expressament" els actes públics d'exaltació de la dictadura franquista, els signants de la carta també fan al·lusió a la Resolució del Parlament Europeu sobre l'auge de la violència neofeixista a Europa que "posa el focus en la importància de combatre la glorificació de règims totalitaris i la promoció d'ideologies que puguin amenaçar la pau i l'estabilitat a la Unió Europea".