Jorge Buxadé segueix guanyant pes a Vox. L'eurodiputat i vicepresident d'Acció Política, líder de l'ala més ultra del partit que pren les decisions, a partir d'aquest divendres també serà el nou sotssecretari jurídic. La decisió s'ha fet pública a la pàgina web del partit, tot i que, no s'ha anunciat públicament pel partit d'extrema dreta. Els de Santiago Abascal han decidit destituir, Marta Castro, qui s'encarregava de presentar la major part de recursos i querelles del partit i era considerada la mà dreta de Javier Ortega Smith, qui també ha quedat apartat del nucli dur de Vox. Tanmateix, la portaveu de Vox en el Congrés, Pepa Millán, ha desmentit la substitució i ha detallat que Castro continuarà fent les seves mateixes labors en la nova coordinació tutelada per Buxadé.

El nou canvi suposa un pas endavant del nucli més ultra dins del partit, malgrat que no ha estat l'únic. El nou organigrama de Vox s'ha reduït després de la sortida d'Iván Espinosa de los Monteros, de moment, ha reduït a sis les dotze sotssecretaries que tenia. 

El poder de Jorge Buxadé

El poder de Jorge Buxadé segueix en auge dins del partit d'extrema esquerra. Fonts properes a Vox apunten que Abascal estaria intoxicat per les idees de Buxadé, i a més, el situen com un dels responsables de les purgues a les llistes que van apartar les figures més destacades de l'ala liberal del partit, així com de l'estratègia del 23-J, que va comportar la pèrdua de 19 escons per Vox. Tanmateix, la cúpula entén que el protagonisme adquirit per Buxadé en els últims temps per ser el portaveu del partit l'ha col·locat al centre de la diana.  Els sectors més crítics del partit parlen de "quatre genets de l'apocalipsi" com a culpables de l'enfonsament de les eleccions general: Ignacio de Hoces, negociador territorial i responsable de confeccionar les llistes electorals; Jorge Buxadé, vicepresident d'Acció Política i cap de campanya; Kiko Méndez-Monasterio, conseller àulic de Santiago Abascal; i Gabriel Ariza, fundador d'Espasa Comunicació i fill de l'amo d'Intereconomía. Precisament, la sortida d'Espinosa de los Monteros es va relacionar amb l'augment de poder de Buxadé, així com, que Ortega Smith hagi estat apartat de la primera línia del partit. 

Buxadé, eurodiputat des del 2019 és conegut per haver-se fet ressò de diverses conspiracions de caràcter xenòfob i racista, com ara les teories del "gran reemplaçament" o el Pla Kalergi —secundat per l'extrema dreta europea—, que apunten sense cap suport tècnic que s'està establint un pla per substituir la població blanca d'Europa per persones d'altres races, en concret, procedents d'Àfrica i Àsia. També per les seves exaltacions del falangisme i de les seves figures. 

Sortida d'Aizcorbe de Vox

Una altra de les baixes que s'ha anunciat aquest divendres ha estat Juan José Aizcorbe, candidat al Congrés per Barcelona i gerent del partit, i ho fa just quan les sospites sobre els comptes de la formació d'extrema dreta s'escampen. Segons informa El País, Aizcorbe, juntament amb el tresorer, era el màxim responsable de la gestió econòmica de Vox. El nom que més sona per substituir-lo és Javier Cortés, economista i president del partit d'extrema dreta al Parlament andalús. 

La sortida d'Aizcorbe podria estar relacionada amb què la seva signatura està en els comptes de Vox pel 2018 i el 2019, precisament els que el Tribunal de Comptes acaba d'aprovar amb "excepcions". Malgrat que han passat el tall, ho fan amb desconfiança, ja que, l'informe del tribunal adverteix que algunes conductes que poden ser sancionats com, per exemple, l'ingrés a caixers automàtics de més de 20.000 euros el 2018 i de 300.000 l'any següent d'origen incert.