El Parlament engega aquest dimecres a les 11 del matí la legislatura més imprevisible que ha conegut la Cambra catalana des de la seva restauració, la qual cosa a aquestes alçades és dir molt. La investidura del president, Carles Puigdemont, apareix com la principal incògnita que caldrà resoldre, però la incertesa és tal que quan aquest matí arrenqui el ple ni tan sols se sabrà amb seguretat quants diputats independentistes podran votar per confirmar la presidència del republicà Roger Torrent com a nou responsable de la Cambra.

De fet, la complexitat de l'escenari polític ha provocat que el nom del mateix candidat a la presidència no s'hagi sabut fins aquest dimarts a mitja tarda. El que sí que ha tancat aquesta proposta és l'entesa sobre la investidura de Puigdemont que JuntsxCat i ERC han donat per segellada un cop s'han definit els qui seran els responsables de les dues principals institucions catalanes.

Per primera vegada la Mesa d'edat, que integren el diputat més gran, Ernest Maragall, com a president (75 anys) i els dos més joves de la Cambra, Gerard Gómez del Moral (28) i Rut Ribas (27), tots tres d'ERC, haurà de pronunciar-se sobre una qüestió tan important com és el dret a vot dels diputats. En concret dels tres electes empresonats, el vicepresident Oriol Junqueras, el conseller Joaquim Forn i el president de l'ANC, Jordi Sànchez. 

El ple es posarà en marxa amb aquesta incògnita encara oberta després que el Tribunal Suprem va denegar la passada setmana la sortida de la presó de Junqueras però va deixar clar que s'han de preservar els drets dels diputats a exercir les seves funcions, per la qual cosa va declarar els tres diputats empresonats en situació d'"incapacitat legal prolongada" i va passar la patata calenta a la Mesa del Parlament, a la qual va emplaçar a acceptar la delegació del seu vot.

No obstant, el reglament no contempla la delegació de vot per a cap circumstància que no estigui vinculada amb motius de salut o el naixement d'un fill, i així ho van deixar clar dilluns els lletrats del Parlament que han passat a la Mesa la responsabilitat de la decisió final.

Situació inèdita

La Mesa, però, no s'ha constituït encara i, de fet, és per escollir els seus membres que s'ha de celebrar aquest dimecres la votació, per la qual cosa haurà de ser la Mesa d'edat qui es pronunciï, en una situació del tot inèdita, atès que el Parlament només preveu que s'encarregui de posar en marxa el ple.

La decisió d'acceptar la delegació és molt important, ja que els tres vots dels diputats empresonats garanteixen l'empat dels diputats dels tres grups independentistes amb tota la resta d'escons de l'hemicicle. Si s'accepta el pronunciament del Suprem, els independentistes comptaran amb 65 escons habilitats -és a dir, els 70 de JuntsxCat, ERC i CUP, sense els cinc membres del Govern que són a Brussel·les- davant els 65 de la resta de la Cambra.

Això ha neutralitzat algunes de les maniobres que hauria pogut intentar l'oposició per arrabassar als independentistes la majoria amb què compten a la Mesa. En qualsevol cas, tot i les pressions de Cs i PP, els comuns han assegurat que no participarà en cap maniobra que representi alterar la voluntat popular sorgida de les urnes.

Falta saber si els independentistes demanaran també el vot delegat dels diputats exiliats a Brussel·les, tot i que el Suprem va separar aquest cas del dels empresonats i va deixar clar que no se'ls pot aplicar la mateixa consideració d'incapacitat legal. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha advertit que en cas que s'acceptin aquests vots, el seu govern portarà la constitució de la Cambra al TC.

A més de Torrent, ERC proposa per a la Mesa, com a secretària Alba Vergés, mentre que el diputat de JuntsxCat Lluís Guinó, fins ara vicepresident primer, ha declinat repetir i ocuparà aquest lloc Josep Costa. La CUP havia assegurat que desestimava ocupar el lloc a la Mesa que li cedia el grup de Puigdemont, però continuen les converses obertes. Ciutadans proposen José María Espejo Saavedra com a vicepresident primer i Joan García com a secretari, mentre que el PSC proposarà repetir David Pérez