L’únic impediment per a una Mesa del Parlament alternativa a l’independentista són els comuns. Així ho ha denunciat aquest dimarts Inés Arrimadas des de la cambra, a menys de 24 hores del ple de constitució. “Encara hi ha opcions aritmètiques perquè el Parlament sigui presidit pel partit que ha guanyat les eleccions”, ha defensat la líder de Ciutadans a Catalunya. Per culpa de la formació de Xavier Domènech, ha dit, no hi haurà una Mesa “que reflecteixi els resultats electorals en vots”.

“L’únic impediment per no tenir president és que els senyors de Podem han decidit posar-se al cantó dels independentistes”, ha criticat Inés Arrimadas, que ha afegit: “Per culpa de Podem demà tornarem a veure com el Parlament el torna a presidir un independentista disposat a saltar-se les lleis”. Ho ha exemplificat amb el repartiment provisional dels escons, que situa junts els independentistes i els comuns.

La cap de llista de la formació liberal ha confirmat que els seus candidats a la Mesa seran José María Espejo Saavedra com a president —en l’anterior legislatura va ser vicepresident segon— i Joan Garcia com a secretari. S’ha mostrat contrària a la delegació de vot pels presos polítics, perquè “la interpretació del reglament del Parlament és molt clara”

Arrimadas ha reiterat la seva negativa a cedir un diputat al PP perquè pugui formar grup parlamentari propi, argumentant que quan Cs eren tres diputats no els van cedir cap escó. No obstant això, ha assenyalat que “lluitaran” perquè els populars tinguin “tots els drets polítics i d’iniciativa parlamentària”. També ha recordat a Albiol que l’única possibilitat per desbancar l’independentisme de la presidència de la cambra és Ciutadans. “Potser no ha fet bé els números o no sap ben bé com va la sessió de demà”, li ha replicat després que el líder del PPC proposés un candidat de consens que no fos de Cs.

"Que s'oblidi de ser president"

Després de conèixer-se la sentència del cas Palau, Inés Arrimadas també ha volgut enviar un missatge a Carles Puigdemont: “Li dic que s’oblidi de ser president de la Generalitat”. En aquest sentit, la líder de Ciutadans ho ha justificat assegurant que “ha perdut les eleccions, està fugit a Bèlgica i ha anat en coalició amb les sigles de Convergència, que ha estat condemnada a pagar 6,6 milions d’euros”.

“Ell és el primer que sap que no podrà ser president de la Generalitat”, ha afirmat Inés Arrimadas. Ha recordat que Junts per Catalunya va registrar-se com una coalició del PDeCAT i CDC, segons ella per rebre subvencions. La sentència del cas Palau, ha dit, és “molt clarificadora”. I ha reblat: “Alguns van tornar-se independentistes el 2010, quan començava a investigar-se. Molts van veure en l’estelada la manta perfecta per a tapar els casos de corrupció i les retallades salvatges”.