El president del govern espanyol Mariano Rajoy recorrerà davant del Tribunal Constitucional la delegació del vot per part dels diputats a Brussel·les. Així ho ha exposat als periodistes en una trobada informal a La Moncloa aquest dilluns per celebrar l'inici de l'any. L'executiu central considera que això quedaria fora del reglament de la cambra, amb independència que la mesa d'edat decideixi interpretar-lo en sentit contrari. Ara bé, fonts de la Moncloa expliquen que la circumstància seria diferent en el cas dels presos Joaquim Forn, Oriol Junqueras i Jordi Sànchez perquè el jutge Pablo Llarena sí que va autoritzar la delegació en la interlocutòria. Per tant, aquesta decisió no tindria tants números de ser recorreguda. 

Davant d'aquest escenari, fonts de vicepresidència del govern espanyol consideren que el Parlament quedaria igualment constituït —malgrat la suspensió del TC—. Expliquen que els acords de la Mesa no quedarien suspesos, només el vot de les personalitats que el deleguin. Això incapacitaria igualment els diputats a l'exterior votar en la investidura telemàtica, ni de qualsevol tipus. En aquest cas, insisteixen que la investidura a distància també seria recorreguda —com fa dies ve anunciant Rajoy— perquè és un acte "personalíssim" i no es podria fer des de l'estranger. Això perllongaria de forma automàtica l'article 155 de la Constitució, que només decau un cop s'hagi nomenat i constituït formalment el govern. 

"Puigdemont està molt mancat de discurs, acabarà trencant el seu propi partit", diuen des del govern central

En conseqüència, el termini per a la investidura començaria a córrer igualment —tot i que hi hagués recursos de per mig—. Aquesta hauria de ser el 31 de gener. La qüestió és que, encara que no es presentés cap candidat, els terminis seguirien passant i en dos mesos es dissoldria el Parlament. Aquí les fonts consultades veuen difícil que hi hagi un acord entre ERC i PDeCAT, per bé que critiquen les maniobres del president en funcions. "Puigdemont està molt mancat de discurs", diuen des del govern central. El clima, però, és que el gironí s'estaria quedant sol en la decisió de mantenir el pols amb l'Estat. "Està trencant el seu propi partit" esgrimeixen persones de l'entorn de Rajoy, en al·lusió al PDeCAT. 

Així les coses, a la Moncloa demanen superar la fase del xoc institucional. Es mostren partidaris d'un candidat "net" en processos judicials, amb qui poder encetar una interlocució fluida. Prefereixen, però, no pronunciar-se sobre els efectes negatius de mantenir la intervenció de la Generalitat. "És un motiu d'Estat, això no va de si beneficia el Partit Popular", insisteixen sobre els possibles efectes nocius per a la política espanyola. Recorden també el precedent judicial i la possibilitat que reinterpretacions del reglament —per a la investidura telemàtica— comportin noves querelles. El possible tipus imputable seria el cas de la prevaricació —segons fonts de l'entorn judicial—, un escenari que Rajoy confia que s'evitarà.