La Mesa del Parlament reunida aquest dimarts al matí ha acordat enviar un escrit al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya manifestant el seu malestar per no deixar entrar en l'edifici judicial a la presidenta de la Cambra catalana, Laura Borràs, el dia en què es va detenir a l'ex-vicepresident primer del Parlament, Josep Costa: "És una manca de cordialitat", han explicat fonts parlamentàries.

Costa va ser detingut el passat 27 d'octubre, en el quart aniversari de la declaració de la independència de Catalunya pels Mossos d'Esquadra per permetre dos debats parlamentaris de resolucions sobre la monarquia i l'autodeterminació. Tan bon punt va ser detingut va trucar a la presidenta Borràs, per la qual cosa va assistir a les portes del tribunal.

Tan bon punt es va personar per veure'l, el president del TSJC va donar "ordres expresses" perquè Borràs no entrés en l'edifici: "Avui és 27-O. Han detingut l'ex-vicepresident del Parlament. L'Estat no se n'oblida", va lamentar Borràs en una piulada a Twitter, en la qual va detallar que ho sol·licitava en nom de la cortesia institucional que en canvi si van tenir a Sardenya, on li van permetre no l'entrada a un jutjat, sinó a una presó, en referència a la detenció de Carles Puigdemont.

A les portes del TSJC el dia que Costa va ser detingut, Borràs, en una atenció a la premsa, va carregar contra una detenció que va considerar una "provocació", per produir-se el mateix dia de l'aniversari de la DUI: "No podem llegir de cap manera una casualitat que el dia de la seva detenció sigui avui, amb una vulneració de drets que no ens cansem de denunciar".

L'ex vicepresident primer del Parlament, per la seva banda, es va acollir al seu dret a no declarar a preguntes de la jutgessa Maria Eugènia Alegret, i la va recusar per haver-lo detingut, i va carregar contra una detenció "innecessària, desproporcionada i sense cap tipus de base legal".

Per què van detenir a Costa?

Els Mossos van detenir a Costa quan sortia de casa per anar a fer classe a la universitat. Ho van fer a requeriment de la magistrada Maria Eugènia Alegret després que Costa es negués a anar a declarar el 15 de setembre passat. 

L'exvicepresident va intentar que el TC suspengués la causa per poder traslladar-la al Tribunal Europeu dels Drets Humans. Però el Constitucional no va resoldre les mesures cautelars i, per tant, la maquinària judicial contra part de la Mesa del Parlament de Roger Torrent, per permetre dos debats parlamentaris de resolucions sobre la monarquia i l'autodeterminació el novembre del 2019, tot i els advertiments dels lletrats de la cambra perquè podien vulnerar la prohibició del Tribunal Constitucional, continuava en marxa. 

El 20 de setembre Vox va presentar al TSJC la petició de detenció de Costa per no presentar-se a declarar. El 15 de setembre, quan Costa no va comparèixer, la jutgessa Alegret va preguntar a les parts si demanaven alguna mesura cautelar, però ningú va dir res. Tampoc Vox, que actua d'acusació popular. Però 24 hores més tard, el partit de la ultradreta va presentar una petició de detenció per la "intencionada incompareixença" de Costa. Alegret va tenir la petició sobre la taula sense resoldre.