Ni un aniversari del moviment independentista sense entrebancs o ofensives. En el quart aniversari de la declaració de la independència de Catalunya (DUI) l'ex-vicepresident primer del Parlament Josep Costa ha estat detingut pels Mossos d'Esquadra i lliurat al TSJC en el marc de l'atac a la Mesa del Parlament per permetre dos debats parlamentaris de resolucions sobre la monarquia i l'autodeterminació. I que la detenció sigui avui no és ni de bon tros "una casualitat", segons la presidenta del Parlament, Laura Borràs.

Tan bon punt ha rebut una trucada del mateix Costa en la qual li explicava la detenció, Borràs i altres membres d'ERC i la CUP s'han traslladat fins a les portes del tribunal, des d'on han fet declaracions a la premsa. "No podem llegir de cap manera com una casualitat que el dia de la detenció sigui avui. Que se l'hagi detingut avui és una provocació", ha declarat Borràs.

 

Ha explicat que, amb la voluntat de conèixer la situació personal de Costa, s'ha personat al TSJC i ha sol·licitat institucionalment poder-lo visitar, però ha relatat que el president del tribunal no li ha permès l'entrada en l'edifici. 

Preguntada sobre si Costa declararà o no, Borràs ha rebutjat avançar-ho, ha recordat que ell és advocat i que a dos quarts de tres, quan el portin a declarar, decidirà si vol expressar-se o bé agafar-se al seu dret de no fer-ho. Amb tot, ha tancat la seva intervenció assegurant que la detenció "no té una base fonamentada en els drets i les llibertats", i que això és el que denunciaran els seus advocats o ell mateix. 

Alba Vergés: amnistia

També ha carregat contra la detenció de Costa Alba Vergés, que és successora d'ell en la Mesa. Així, l'actual vicepresidenta primera també s'ha traslladat fins a les portes del TSJC, ha valorat que la detenció és una "mostra més que la repressió no cessa" i que la causa general contra l'independentisme torna a estar avui enfocada contra la Mesa del Parlament.

 

La diputada d'ERC ha assegurat que aquesta detenció significa una "ingerència a les institucions", i ha declarat que l'objectiu de tota aquesta repressió recau en una voluntat d'atacar el Parlament, on no volen que s'exerceixi "ni la democràcia ni el dret a la paraula". Per tot plegat, "per totes les causes i la repressió", ha reclamat un cop més l'amnistia

Alba Vergés / ACN

La vicepresidenta primera de la Mesa, Alba Vergés / ACN

Al seu torn, el vicesecretari tercer de la Mesa, Pau Juvillà (CUP), ha insistit que no és casualitat que la detenció sigui el dia 27-O, i ha criticat que la detenció suposa un nou intent de coartar les llibertats col·lectives del poble: "No ens fan por i no callarem", ha tancat.

Des del mateix lloc ha fet una valoració el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, que ha demanat la posada en llibertat immediata de Costa i ha reclamat al sobiranisme que faci front comú perquè la repressió busca la divisió: “Volem denunciar la curiosa manera que té l’Estat de demostrar la voluntat de diàleg”.

 

També la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha fet acte de presència carregant contra la repressió continuada de l'independentisme, i ha valorat que per acabar amb aquesta repressió l'única via és reprendre "el camí determinat cap a la independència". També ha avisat que l'entitat convoca una concentració de suport a les portes del tribunal a partir de les 14.30, quan està previst que comenci la declaració de Costa.

Detenció Costa

La detenció de Costa arriba després que es va negar anar a declarar el 15 de setembre passat. L'ex-vicepresident  va intentar que el TC suspengués la causa per poder traslladar-la al Tribunal Europeu dels Drets Humans. Però el Constitucional no va resoldre les mesures cautelars i, per tant, la maquinària judicial contra part de la Mesa del Parlament de Roger de Torrent, per permetre dos debats parlamentaris de resolucions sobre la monarquia i l'autodeterminació el novembre del 2019 tot i els advertiments dels lletrats de la cambra perquè podien vulnerar la prohibició del Tribunal Constitucional, continuava en marxa. 

A la imatge destacada, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, a les portes del TSJC - Carlos Baglietto