El Parlament ha contestat a la Junta Electoral Central (JEC) que ha presentat un recurs al Tribunal Suprem per demanar que no es retiri l'escó de la presidenta de Junts, Laura Borràs. El Parlament, a través d'un escrit enviat aquest dilluns informa que han demanat al Suprem que, com a mesura cautelar, suspengui la decisió de la JEC fins que es resolgui el cas. La JEC va donar cinc dies a Alba Vergés perquè informés dels motius pels quals no s'havia retirat l'acte de diputada a Borràs arran de la denúncia de Ciutadans. L'òrgan administratiu té previst reunir-se aquest dijous a les 16:30 hores i podria prendre una decisió sobre el cas.

Vulneració del dret a la participació política de Borràs

L'escrit del Parlament està signat pel lletrat major, Miquel Palomares, i els lletrats Antoni Bayona i Jan Sarsanedas, i defensen que el Parlament "no ha pres cap decisió que mostri la voluntat d'oposar-se, i molt menys impedir, l'efectivitat de l'acord de la JEC" de retirar l'escó a Borràs. A banda, també apunten que la decisió de la Junta Electoral és "un acte administratiu", i per tant estan pendents que el Suprem decideixi sobre les mesures cautelars que han presentat sobre el cas. 

La cambra catalana argumenta que l'execució immediata de l'acord de la JEC "vulneraria el dret a tutela judicial efectiva i també un altre dret fonamental com és el dret a la participació política". A més, defensen que si es retira l'escó a Borràs "s'impediria definitivament i irreversiblement el seu dret a participació política". Tanmateix, recorden que des del 28 de juliol, està suspesa de les seves funcions de diputada i presidenta de la cambra. En les al·legacions a la JEC, els lletrats del Parlament argumenten que, encara que en el cas de l'exdiputat de la CUP, Pau Juvillà, el TS va optar per no parar la decisió mentre seguia pendent el recurs, "aquest no és l'únic criteri mantingut pel Tribunal Suprem". Així doncs, recorden que en altres casos el TS ha optat per suspendre l'execució d'una decisió administrativa per poder garantir el dret a la tutela judicial efectiva de l'interessat.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha condemnat Borràs a 4 anys i mig de presó i 13 anys d'inhabilitació a càrrec públic i pagar una multa de 36.000 euros en considerar-la autora d’un delicte de prevaricació i un altre amb falsedat documental per la seva gestió quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), entre els anys 2013 al 2017. Amb tot, Borràs ha recorregut aquesta decisió al Tribunal Suprem per demanar que es dicti una nova sentència "absolent Borràs dels delictes pels quals ve inicialment condemnada". 

Sancions contra Alba Vergés

En la seva denúncia, Ciutadans també havia demanat a la JEC iniciar un procés sancionador contra Alba Vergés i la Mesa per la seva decisió de traslladar al ple la proposta d'interposar un recurs contra l'acord de la JEC i sol·licitar mesures cautelars. El Parlament argumenta que la sol·licitud de Cs és improcedent perquè "la generalitat i inconcreció de l'escrit impedeixen iniciar un procediment sancionador" i perquè l'escrit manca, al seu judici, de la més mínima concreció, rigor i base legal.