La Junta Electoral Central (JEC) ha tirat pel dret, ha desestimat les al·legacions del Parlament de Catalunya i de Laura Borràs i ha retirat l’escó a la presidenta suspesa després de la condemna del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per prevaricació i falsedat documental. Segons ha avançat el diari ABC i han confirmat fonts de l’òrgan a El Nacional, la JEC demà comunicarà la decisió a la líder de Junts i en donarà tots els detalls.

D’aquesta manera, l’òrgan administratiu aplica el mateix criteri que va fer servir per retirar la credencial a l’expresident Quim Torra i a l’exdiputat Pau Juvillà, tots dos condemnats per desobediència. S’interpreta que s’ha d’arrabassar l’escó a Borràs en virtut de l’article 6.2 b) de la Llei Orgànica de Règim Electoral (LOREG) per haver sigut condemnada en sentència no ferma per prevaricació, un delicte contra l’Administració Pública, a una pena d’inhabilitació especial per a l’exercici de càrrecs públics electius.

En concret l’article resa que ”són inelegibles els condemnats per sentència, encara que no sigui ferma, per delictes de rebel·lió, terrorisme, contra l'administració pública o contra les institucions de l'estat, quan la condemna hagi establert la pena d'inhabilitació per a l'exercici del sufragi passiu o la inhabilitació absoluta o especial de suspensió per a càrrec públic”. Això implica, a criteri de la JEC, que Borràs és causa d“inelegibilitat sobrevinguda”, per la qual cosa és incompatible la sentencia i l’exercici com a diputada.

Decisió presa, però no comunicada

La JEC ha filtrat la deliberació sobre Borràs malgrat que en la reunió d’aquest dimecres els magistrats i catedràtics han decidit que redactarien i comunicarien els acords aquest dijous. Els membres de la JEC han començat la reunió a dos quarts de 5 de la tarda i l’acumulació d’expedients conseqüència de les eleccions municipals i autonòmiques feia preveure que la publicació de les resolucions s’allargaria més de l’habitual. Tres hores més tard, el mateix òrgan s’ha aixecat de la taula i ha traslladat per aquest dijous la redacció. Fa una setmana, la JEC va començar la reunió setmanal a la 1 de la tarda i els vuit acords als quals van arribar es van publicar passades les 8 del vespre.

Així i tot, el futur de Borràs com a diputada ja està escrit després de deixar en paper mullat les al·legacions tant de la líder de Junts com del Parlament, que van defensar-ne l’escó amb arguments anàlegs. La defensa de la presidenta suspesa va sostenir que la JEC era “manifestament incompetent” per decidir sobre la seva condició de diputada i que, sense sentència ferma sobre la taula, no tenia res a apel·lar al voltant de la retirada de la credencial. En l’escrit d’al·legacions, els advocats Gonzalo Boye i Isabel Elbal van denunciar que Borràs havia patit “vulneració de drets”.

“L’administració electoral és manifestament incompetent per a l’enjudiciament de les eventuals situacions d’irresponsabilitat dels diputats al Parlament de Catalunya o qualsevol altra assemblea legislativa”, afirmava l’escrit registrat. A més, carregava contra Vox, Ciutadans i Vox per haver portat la causa a l’òrgan administratiu perquè “manquen de la condició d’interessats per iniciar aquest procediment”. Com recull el reglament del Parlament, l’equip de Borràs va recordar que només li podien arrabassar l’acta de diputada a partir d”’una sentència judicial ferma”. La resolució del TSJC està a l’espera del pronunciament del Tribunal Suprem.

Els arguments del Parlament van anar en la mateixa línia. La Mesa, amb el vot contrari del PSC, va al·legar davant l’òrgan administratiu que, segons l’article 24 del reglament de la Cambra, un diputat només pot perdre l’escó si hi ha una sentencia ferma i que la de Borràs encara no ho és. Ara bé, l’escrit d’al·legacions va defensar l’escó adduint que Borràs ja està suspesa dels seus drets i deures després de l’obertura del judici oral i que, d’aquesta manera, la retirada de l’acta era una mesura “innecessària” i “desproporcionada”.

Per part seva, el president a l'exili i eurodiputat Carles Puigdemont ha criticat que "les filtracions busquen efectes polítics" davant la decisió de la Junta Electoral Central (JEC). "Confirmen la naturalesa política de la persecució a la presidenta Laura Borràs. No ho hem de normalitzar; els que avui riuen per sota el nas, demà seran víctimes", ha avisat en un tuit.