La JEC ha donat cinc dies a Alba Vergés per explicar per què no ha retirat l'acta a Laura Borràs, després que la mateixa Junta Electoral Central l'hi retirés la setmana passada. És així com l'àrbitre electoral ha tramitat la denúncia que havia presentat Ciutadans per no haver fet efectiva l'ordre, tot demanant que es requerís als membres de la Mesa del Parlament perquè acatessin aquesta ordre "immediatament". Alhora, demanaven que s'iniciés un procediment sancionador contra la vicepresidenta primera en funcions de presidenta, la mateixa Vergés, i els membres de l'òrgan de govern de la cambra catalana, que van votar a favor tant de presentar un recurs com de no retirar l'acta.

Fa gairebé una setmana que la JEC va comunicar al Parlament que havia deixat sense escó Laura Borràs, condemnada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per prevaricació i falsedat documental. En una resolució de dijous passat, l'àrbitre electoral va defensar que la presidenta suspesa de la cambra catalana concorria en causa d'"inelegibilitat sobrevinguda" i reclamava que assumís l'acta de diputat el següent a la llista de Junts per la circumscripció de Barcelona —que és Antoni Castellà. Aquesta resolució es podia recórrer al Tribunal Suprem en un termini de dos mesos.

El Suprem, contra Borràs

De fet, el Suprem ha rebutjat aquesta setmana la suspensió urgent de la retirada de l'escó a Borràs. En una interlocutòria d'aquest dilluns, l'alt tribunal ha mantingut la seva baixa com a diputada al Parlament i ha rebutjat la petició de la seva defensa per deixar sense efecte l'acord de la JEC. Per fer-ho, ha al·legat que l'escrit de Borràs no ofereix "cap argument" que justifiqui la urgència que requereix una suspensió cautelar extraordinària sense escoltar abans la JEC. Això sí, ha donat temps fins divendres perquè la Fiscalia i la representació processal de la JEC es posicionin sobre la mesura cautelar que es tramita per la via ordinària.

Fa gairebé un mes que la JEC va donar 10 dies al Parlament per constatar si retirava l'escó a Borràs. Després d'una reunió de més de tres hores, l'àrbitre electoral va decidir donar aquest termini de temps a Vergés perquè digués si retirava l'escó a la líder de Junts o no. És a dir, que la cambra catalana havia de comunicar a la JEC les decisions que havia pres respecte de Borràs: "decisions, resolucions o altres mesures que la institució hagi pogut adoptar amb relació a l'afer", alhora que deixava espai perquè el Parlament i la mateixa Borràs formulessin al·legacions. Ara, Vergés té cinc dies per explicar per què no li ha retirat l'acta.