El Tribunal Suprem (TS) atura la primera intenció de Laura Borràs de suspendre de forma urgent la retirada de l’escó decretada la setmana passada per la Junta Electoral Central (JEC) després de considerar que concorria causa d’inelegibilitat sobrevinguda per la condemna penal pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a quatre anys i mig de presó i 13 d'inhabilitació per frau. En una interlocutòria enviada aquest dilluns, el Suprem manté la baixa de Borràs com a diputada al Parlament de Catalunya i rebutja la petició de la seva defensa per deixar sense efecte l’acord de la JEC. L’alt tribunal al·lega que l’escrit de Borràs no ofereix “cap argument” que justifiqui la urgència que requereix una suspensió cautelar extraordinària sense escoltar abans la JEC. Això sí, dona temps fins divendres perquè la Fiscalia i la representació processal de la JEC es posicionin sobre la mesura cautelar que es tramita per la via ordinària.

En la interlocutòria, el TS subratlla que Borràs, en la defensa, “exposa la rellevància constitucional de les infraccions que al·lega contra l’acord impugnat”, per bé que, continua l’escrit, “respecte a l’incident cautelar extraordinari no es raona res (...) no ofereix cap argument per justificar la urgència” de la mesura proposada, que es basa en l’article 135 de la Llei de Jurisdicció Contenciosa-Administrativa. Vist això, el Suprem denega la pretensió de Borràs, dona temps fins divendres a les 3 de la tarda perquè s’hi posicionin la Fiscalia i la mateixa JEC, i acorda “incoar incident cautelar ordinari”. Al mateix temps, la sala del Contenciós-Administratiu també dona 10 dies a la Junta Electoral perquè digui la seva sobre un recurs plantejat pel Parlament en el qual demana es demanava la suspensió cautelar ordinària de l’acord.

La suspensió dictada per la JEC

Després d’escoltar els arguments de Borràs i de la cambra catalana, la Junta Electoral va comunicar dijous passat que deixava sense escó a la presidenta suspesa, inspirant-se en el cas de l’expresident Quim Torra i l’exdiputat de la CUP Pau Juvillà, que van ser expulsats per causa d’”inelegibilitat sobrevinguda”. En la resolució, els magistrats i catedràtics de l’òrgan administratiu van tornar a aferrar-se a la Llei Electoral per retirar la credencial a Borràs i van reclamar que assumís l’acta de diputa el següent a la llista de Junts per la circumscripció de Barcelona, que és Antoni Castellà. En el mateix escrit, la JEC va rebutjar les al·legacions i va defensar que era l’òrgan competent per decidir sobre el futur de la líder de Junts.

Tan bon punt la JEC va moure fitxa des del Congrés dels Diputats, el Parlament va aprovar la mateixa tarda del dijous d’interposar un recurs contenciós administratiu davant el TS reclamant mesures cautelars, que ara s’ha començar a tramitar. Esquerra, Junts i la CUP van votar-hi a favor (68 diputats) i el PSC, Vox, els comuns, Ciutadans i el PP (52 escons) s’hi van posicionar en contra.