Laura Borràs ha recorregut al Tribunal Suprem la condemna per prevaricació administrativa, segons ha avançat Europa Press aquest dijous. A l'escrit, la defensa de la presidenta de Junts presenta un recurs de cassació contra la sentència del 29 de març d'enguany per la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per demanar que es dicti una nova sentència "absolent Borràs dels delictes pels quals ve inicialment condemnada". El TSJC la va condemnar a quatre anys i mig de presó, així com a 13 d'inhabilitació, pels delictes de prevaricació i falsedat documental —tot i que van proposar un indult parcial que rebaixés la pena de presó a no més de dos anys, de manera que no hauria d'entrar a presó.

Ha sigut just aquesta setmana quan el Suprem ha rebutjat la suspensió urgent de la retirada de l'escó a Borràs. En una interlocutòria d'aquest dilluns, l'alt tribunal ha mantingut la seva baixa com a diputada al Parlament i ha rebutjat la petició de la seva defensa per deixar sense efecte l'acord de la JEC. Per fer-ho, ha al·legat que l'escrit de Borràs no ofereix "cap argument" que justifiqui la urgència que requereix una suspensió cautelar extraordinària sense escoltar abans la JEC. Això sí, ha donat temps fins divendres perquè la Fiscalia i la representació processal de la JEC es posicionin sobre la mesura cautelar que es tramita per la via ordinària.

L'escó de Borràs, en joc

En aquest sentit, la JEC ha donat cinc dies a Alba Vergés per explicar per què no li ha retirat l'acta. És així com l'àrbitre electoral ha tramitat la denúncia que havia presentat Ciutadans per no haver fet efectiva l'ordre, tot demanant que es requerís als membres de la Mesa del Parlament perquè acatessin aquesta ordre "immediatament". Alhora, demanaven que s'iniciés un procediment sancionador contra la vicepresidenta primera en funcions de presidenta, la mateixa Vergés, i els membres de l'òrgan de govern de la cambra catalana, que van votar a favor tant de presentar un recurs com de no retirar l'acta.

Fa una setmana que la JEC va comunicar al Parlament que havia deixat sense escó Laura Borràs. En una resolució de dijous passat, l'àrbitre electoral va defensar que la presidenta suspesa de la cambra catalana concorria en causa d'"inelegibilitat sobrevinguda" i reclamava que assumís l'acta de diputat el següent a la llista de Junts per la circumscripció de Barcelona —que és Antoni Castellà. Aquesta resolució es podia recórrer al Tribunal Suprem en un termini de dos mesos. Ara, el que ha recorregut Borràs és la condemna per prevaricació administrativa.