Els pressupostos de 2024 han iniciat aquest dimecres la seva tramitació parlamentària. Després que el Consell Executiu els hagi aprovat en una reunió extraordinària aquest matí, la pilota ha passat al Parlament, on la consellera d'Economia, Natàlia Mas Guix, ha presentat els comptes a la presidenta Anna Erra i als caps dels grups parlamentaris. Amb posterioritat, s'ha reunit la Mesa de la cambra per admetre el projecte a tràmit i per fixar el calendari sobre el qual es treballarà per a la seva aprovació. Ara com ara, al Govern li mancaria el suport d'un altre grup parlamentari perquè amb els vots del PSC encara no arriba a la majoria absoluta. El primer 'deadline' important serà el 13 i 14 de març, quan se celebrarà el debat a la totalitat del projecte de llei pressupostari. Si el supera, la previsió és que el debat final es produeixi en el ple del 9, 10 i 11 d'abril.

Aquesta tramitació també serà prou ràpida, com el curs passat i els de 2022 de Jaume Giró —45 dies—, però sense arribar al rècord de 37 dies del 2023. El primer pas formal és la compareixença de tots els consellers i conselleres a les respectives comissions per explicar els detalls que inclou el pressupost del departament que encapçalen. Aquestes sessions començaran aquest mateix dijous, seguiran el divendres i dilluns, i acabaran el dimarts al matí. A partir d'aquí, els grups parlamentaris tindran temps fins al dilluns 11 de març a les 10:30 hores per presentar esmenes a la totalitat, si així ho consideren. Per fer esmenes a l'articulat, tindran temps fins al dimecres 20 de març a les 10:30 hores. Dos dies després, començaria el debat a la totalitat de la llei de pressupostos i la d'acompanyament. En funció del transcurs del ple, es podria votar el mateix dimecres o bé traslladar la votació al dijous 14 al migdia.

Què pot endarrerir la tramitació parlamentària?

En el cas que els pressupostos superin el debat a la totalitat, la següent setmana (la del 18 de març) s'iniciaran les comissions de les diferents àrees del Govern per fer els respectius debats d'esmenes a la totalitat. En el marc de les comissions, si prospera alguna esmena, el president de la que ho aprovi ha de traslladar-ho a Anna Erra i que es ratifiqui al ple. En l'eventual cas que la cambra, reunida en sessió plenària, validés l'esmena a la totalitat, es retorna la secció afectada a l'executiu per tal que en presenti una nova. Si cap esmena a la totalitat avança, el projecte arriba a la comissió d'Hisenda, on es voten les esmenes a l'articulat, i es fa el dictamen que se sotmet a votació final al ple.

Si cap grup porta els pressupostos al Consell de Garanties Estatutàries (CGE) i no fa una sol·licitud de dictamen d'aquest òrgan, la previsió és que el debat final i la seva admissió definitiva es calendaritzi pel ple del 9, 10 i 11 d'abril. Per fer aquesta petició al CGE, cal que ho facin dos grups parlamentaris o bé una desena part dels diputats de la cambra. Si això passés, el tràmit es paralitzaria i aquest òrgan disposaria d'un mes per donar el seu veredicte.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!