Després de l'acord entre el Govern i el PSC, i abans amb els comuns, els pressupostos de la Generalitat ja tenen els números per tirar endavant i ser aprovats per una majoria del Parlament. I ja s'ha activat tota la maquinària. Aquest dijous, a les deu del matí, s'ha reunit el Consell Executiu de forma extraordinària per aprovar el projecte de llei pressupostari. Tot seguit la pilota ha passat a la cambra parlamentària, amb la presentació per part de la consellera Natàlia Mas i l'actuació de la Mesa, que els ha admès a tràmit i ha aprovat una previsió de calendari. Si tot va segons el previst, amb la màxima celeritat, veuran la llum verda definitiva el divendres 10 de març. Fonts parlamentàries remarquen que és una tramitació "en temps rècord".

🔴 El Govern aprova els pressupostos | DIRECTE 


Els primers dos passos —aprovació del Govern i admissió a tràmit de la Mesa— ja s'han produït aquest dijous al matí. L'òrgan de govern de la cambra també ha obert dos períodes d’esmenes: el reglamentari de deu dies naturals per a la presentació d’esmenes a la totalitat i un altre de 20 dies naturals per a la presentació d’esmenes a l’articulat. I un període de set dies perquè tots els consellers compareguin davant les seves respectives comissions per a informar sobre el contingut del pressupost en cada departament. Amb la màxima celeritat, aquestes compareixences comencen aquest mateix dijous després de dinar, amb la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el d'Empresa i Treball, Roger Torrent. Continuaran fins dimarts de la setmana que ve.

Un cop finalitzades les compareixences i el termini d’esmenes a la totalitat, el ple pot celebrar el debat a la totalitat, que tindrà lloc el dimarts 14 de febrer. Un membre del Govern defensarà el projecte, es produirà el debat amb els grups i es votaran conjuntament totes les esmenes. Si aquestes són aprovades, el projecte es dona per rebutjat i es retorna al Govern. Si les esmenes no prosperen, els comptes continuen la seva tramitació parlamentària a les comissions.

En comissió, primer es produeix un debat a la totalitat a les comissions legislatives de les seccions pressupostàries. Si alguna esmena prospera, el president de la comissió ho ha de comunicar al president del Parlament, per sotmetre la ratificació al ple. Si el ple la ratifica, es retorna aquella secció al Govern perquè en presenti una de nova. En cas que cap esmena a la totalitat prosperi, el projecte passa a la comissió d’Hisenda, competent en matèria pressupostària, que ha de debatre i votar les esmenes a l’articulat i elaborar un dictamen. La sessió de la comissió tindrà lloc el divendres 3 de març, després de la distribució de les esmenes als grups parlamentaris. Aquest dictamen, un cop aprovat, és el que s’eleva al ple per al debat final, previst per al divendres 10 de març. I d’aquí al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) si reben llum verda.

La tramitació dels pressupostos de la Generalitat està degudament establerta, amb uns passos i terminis que no es poden escurçar a diferència d’altres projectes de llei. Els últims comptes, llavors capitanejats pel conseller Jaume Giró, es van tramitar en 45 dies, una de les tramitacions més ràpides segons fonts parlamentàries. Aquesta marca ara es rebaixarà fins als 37 dies.

Només el CGE podria endarrerir-ho

Només una eventualitat faria saltar pels aires aquest calendari rècord: una hipotètica sol·licitud de dictamen davant del Consell de Garanties Estatutàries (CGE). Un cop aprovat el dictamen per la comissió d'Economia i Hisenda que s'eleva al ple, els grups disposen de tres dies per a demanar la consulta a l'òrgan de garanties, que paralitza el tràmit parlamentari i disposa del termini d'un mes per a emetre el seu veredicte. Per a forçar aquesta maniobra cal un mínim de dos grups parlamentaris o una desena part dels diputats, que podrien sumar Vox i Ciutadans.