El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha tornat a tombar aquest dilluns l’última proposta del Govern sobre el toc de queda, que seguirà afectant només 19 municipis fins al pròxim 27 d’agost. D’aquesta manera, Barcelona segueix sense confinament nocturn.

L’executiu català pateix el seu segon revés consecutiu, després que dijous passat l’alt tribunal només permetés prorrogar el tancament a 19 municipis, aquells amb major incidència. La Generalitat pretenia ampliar el toc de queda a 43 municipis més, entre els quals s’incloïen les grans ciutats com l’Hospitalet, Terrassa o Badalona.

Davant la plantofada del TSJC, el Govern va presentar una nova proposta divendres: aplicar el confinament nocturn en aquells municipis de més de 20.000 habitants amb una incidència acumulada a set dies superior de 125 casos per cada 100.000 habitants.

Aquest cop no ha funcionat, ja que la mesura és "innecessària" i "desproporcionada". Però l’anterior proposta tampoc no va agradar a l’alt tribunal perquè estava poc “justificada”. En aquell moment, l’executiu demanava el tancament de matinada en aquells municipis de més de 5.000 habitants amb una IA7 superior a 125 casos per cada 100.000 habitants. Un toc de queda que responia a l’objectiu de controlar l’ordre públic i no pas contenir la cinquena onada de la pandèmia, segons la justícia.

 

El toc de queda va desaparèixer a Barcelona quan encara seguien les Festes de Gràcia. El confinament nocturn havia de servir per evitar veure les imatges que s’han vist aquest cap de setmana. I és que ara arriben les Festes de Sants, també sense toc de queda.

Al Govern deuen seguir emprenyats amb aquesta resolució del TSJC. La setmana passada ja es van mostrar ben molestos amb la decisió de la justícia: “Un cop més, els jutges fan d’epidemiòlegs”. La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, va avançar que presentarien una nova alternativa. I així ho han fet, però sense èxit.

La resta de restriccions, vigents

Alguns experts també s’havien mostrat a favor de mantenir les restriccions, com el físic Àlex Arenas. El professor de la Universitat Rovira i Virgili va preveure una “sisena onada” si s’aixecava el toc de queda a la majoria del país. Tot i això, les dades epidemiològiques milloren dia rere dia i els indicadors dels contagis mantenen la tendència a la baixa.

Ni la decisió del TSJC de la setmana passada ni la d’aquest dilluns afecten la resta de restriccions, que segueixen vigents arreu del territori. La prohibició de reunions de més de deu persones o la limitació dels horaris d’obertura dels locals fins a les 00.30 h són algunes de les mesures.

 

Imatge principal: Un carrer de Barcelona buit durant el toc de queda / Carlos Baglietto