Queda un mes per la taula de diàleg pactada pel Govern català i l'espanyol, encara sense data oficial, que s'ha de celebrar la setmana del 13 de setembre, just després de la diada. I tot i que Esquerra la defensa davant tots els crítics, són molts els sectors sobiranistes que no les veuen amb bons ulls. Avui, la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha assegurat que l'executiu espanyol actual, format per la coalició del PSOE i Unidas Podemos suposa un "cert risc per l'independentisme". 

 

Aquesta sensació, segons Paluzie, es dona perquè ofereix "acords no gaire substancials, però amb els quals acaba apareixent com un govern de l’Estat més amable", segons ha explicat en una entrevista a l'ACN. Així, ha reconegut que la situació era “més fàcil” pel sobiranisme quan el govern espanyol l’ocupava el PP, el qual tenia una actitud “molt més descarnada i molt menys suau”, la qual cosa “sempre cohesiona”. Quan es va celebrar l'1-O, era Mariano Rajoy qui estava al capdavant del govern espanyol, no Pedro Sánchez.

Poca coherència d'ERC 

D'aquesta manera, la líder sobiranista ha advertit que el PSC pot sortir “reforçat en termes de vot” amb l’estratègia d’ERC, que “implica fer acords amb aquell a qui li vol prendre el vot”, però que pot “acabar afavorint” els socialistes.

En la mateixa línia, Paluzie ha declarat que “no és molt coherent” que, per una banda, ERC i la resta d’actors sobiranistes “estiguin denunciant vulneracions de drets humans” per part de l’Estat i que, de l’altra, els republicans estiguin “sostenint” el mateix govern espanyol. Paluzie, però, ha estès aquesta crítica a tots els partits independentistes del Parlament, ja que creu que tant JxCat com la CUP “al final han anat acceptant el projecte que de manera més explícita ha defensat ERC”, en referència a prioritzar el diàleg per sobre la via unilateral.
 

Rebuig a la taula de diàleg

Durant aquesta setmana, des d'ERC han anat donant pistes sobre l'Acord Nacional per a l'Amnistia i l'Autodeterminació. El president Aragonès ha dit que el vol abans de la primera reunió de la taula de diàleg amb el govern espanyol amb la intenció d’"obrir el diàleg a la resta de forces que s'hi vulguin sumar", incloent-hi agents econòmics, societat civil i món municipal.

Marta Vilalta, molt crítica amb Junts per la seva poca confiança en la mesa de negociació ha apuntat que aquest Acord Nacional ha d’implicar el 80% de la població catalana, ja que és la que està a favor del referèndum i ha de "simbolitzar que no només hi ha un Govern format per dos partits sinó que hi ha una àmplia majoria d'acord amb l'autodeterminació". 

Des de l'ACN, ja avisen, però, que l’única raó per la qual hi participaria seria la de “garantir” que la demanda d’autodeterminació és estrictament d’un “referèndum binari sobre la independència”: “Ni referèndums sobre estatuts, ni un referèndum amb tres respostes o altres ensarronades”, adverteix Paluzie. De fet, l’entitat consultarà amb la militància si dona suport a l’Acord Nacional per a l'Amnistia i l'Autodeterminació, ja que no només no espera resultats de la taula de negociació, sinó que no creu “ni que hagi de començar”.

En contra de l'acord del Prat 

Dels primers dos mesos del nou Govern, la presidenta de l’ANC fa un balanç positiu de la creació del Fons Complementari de Riscos per protegir els encausats en causes com la del Tribunal de Comptes per l’acció exterior de la Generalitat entre 2011 i 2017. "És anar una mica més enllà i intentar defensar l'acció del Govern i dels seus alts càrrecs", valora.

Tanmateix, no veu amb bons ulls l’acord per ampliar l’aeroport del Prat: “Va en la direcció totalment contrària, d’entrada perquè et poses tu mateix en el parany de generar una discussió entre ecologistes i no ecologistes, quan en realitat tot el que passa amb l’aeroport de Barcelona va molt més enllà de si la pista és massa curta”, ha conclòs.